National

Când se pune grâu la încolțit pentru Sfântul Andrei

Publicat: 29 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Când se pune grâu la încolțit pentru Sfântul Andrei
Grâu încolțit, tradiție de Sfântul Andrei

Pe 30 noiembrie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Unul dintre obiceiurile tradiţionale la români este punerea grâului la încolţit. Tradiţia spune că în dimineaţa de Sfântul Andrei este bine ca românii să pună grâu la încolţit într-un vas.

Grâul se pune la încolțit în noaptea dintre duminică, 29 noiembrie, și luni, 30 noiembrie, imediat după miezul nopții. Superstiția mai cere ca fiecare membru al familiei să își pregătească vasul propriu.

Unde se pune grâul la încolțit

Grâul se pune la încolțit în casă, într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci, vas de sticlă cu deschidere mare sau chiar o farfurie adâncă. Grâul se pune în pământ, dar se poate folosi și vată sau un burete.

Metoda cea mai folosită de plantare a grâului este următoarea: După ce ați pregătit vasul în care veți pune grâul la încolțit, fiecare membru al familiei va lua o mână de pământ o va așeza pe fundul recipientului, apoi va presăra boabele de grâu și le va acoperi cu încă un strat subțire de pământ.

Grâu pus la încolțit în bureți

O tehnică mai nouă de a pune grâul la încolțit, dar care permite mai multe variante de ornament, este cea în burete. Dacă optați pentru asta trebuie să folosiți bureți de vase noi, nefolosiți, cărora le îndepărtați partea abrazivă.

Peste bureți se pun boabele de grâu și se udă din abundență până ce buretele este îmbibat cu apă. Acesta se acoperă cu o caserolă de plastic pentru a se crea un mediu propice încolțirii.

Dacă puneți grâul la încolțit în burete, puteți să vă folosiți de scobitori pentru a prinde între ei bureții și a crea de exemplu o casă. Sau puteți decupa bureții în forma unor figurine înainte de a pune grâul în ei.

De ce se pune grâu la încolţit de Sfântul Andrei

Potrivit credinţei populare româneşti, grâul este considerat un simbol al belşugului, al prosperităţii.

Indiferent că vorbim de tradiţia păgână sau cea religioasă, această plantă este văzută ca sursa vieţii, deoarece din grâu se face pâine, iar aceasta este de câteva mii de ani mâncarea de bază a oamenilor. Conform tradiţiei, punerea de grâu la încolţit de Sfântul Andrei aduce noroc şi belşug în casă, dar este şi o metodă de a vedea cum va fi anul următor. În noaptea de revelion se verifică grâul pus la încolţit de Sfântul Andrei şi, în funcţie de cum creşte acesta, persoana care l-a pus la încolţit va avea sau nu noroc material, belşug şi împliniri.

Credinţa populară spune că grâul des şi înalt anunţă un an rodnic. Din punct de vedere religios, grâul este simbolul vieţii care biruieşte moartea şi, deci, un simbol divin, însă mai există şi o a treia abordare, dată de agronomi.

Obiceiul este şi în tradiţia agronomilor din România, care prin ianuarie şi februarie iau probe de sol (se numesc „monoliţi”) cu tot cu grâul semănat în toamnă şi răsărit, pentru a le ţine în interior, la căldură, în scopul de a monitoriza evoluţia plantelor: grad de germinaţie, diverse carenţe în substanţe nutritive sau boli potenţiale.

Adauga un comentariu