Diverse

Cand se vopsesc ouale de Paste

Publicat: 22 apr. 2019
6

In aceasta era a vitezei in care traim, timpul nu mai are rabdare nici cu frumoasele traditii romanesti care troneaza in jurul Sfintei Sarbatori a Invierii Domnului. Si pentru ca in ultimii ani au existat diferite discutii in legatura cu ziua in care se vopsesc, de fapt, ouale pentru Paste.

Cand se vopsesc ouale pentru Paste
Bunicile, mamele si fiicele, dar si domnii carora le place sa participe la pregatirile pentru Paste stiu ca ouale se vopsesc in Joia Mare sau Sambata Mare. Delia Suiogan, etonolog la Centrul Universitar Nord, a explicat in cadrul unui interviu motivul pentru care ouale nu pot fi vopsite sub nicio in Vinerea Patimilor. 

Vezi si: Ce trebuie sa stii inainte de a vopsi ouale de Pasti. Iata cum poti obtine cele mai frumoase culori

“In Vinerea Mare nu se rosesc oua. Nu se vopsesc oua, nu se incondeiaza oua. Se spune ca cine mananca oua vopsite in Vinerea Mare face cel mai mare pacat, tocmai de aceea ouale se rosesc fie in Joia Mare, dupa ce se vine de la morminte, in zonele unde se practica acest obicei, ori in Sambata Mare.

In Vinerea Mare trebuie sa faci pasca, acum se coace pasca. In zorile zilei de vineri, femeile batrane iertate, pentru ca ele aveau numai voie sa framante si sa coaca pasca pentru Paste, se sculau in zorii zilei. Inainte de cantatul cocosului, lau apa neinceputa de la izvorul care nu se varsa in nicio fantana sau apa curgatoare, ci se pierde in afundurile pamantului si cu aceasta apa incepeau sa plamadeasca coca pentru Pasca. Se spune ca Pasca facuta in Vinerea Mare nu se strica niciodata si este bine sa tii aceasta pasca 40 de zile pana la Ispas si in a 40-a zi fiecare membru al familiei este bine sa ia cate o bucatica din aceasta pasca. Pasca coapta in Vinerea Mare se dadea si animalelor”, a declarat Delia Suiogan, etonolog la Centrul Universitar Nord, relateaza adevarul.ro.

Conform credintei ortodoxe, ouale de Paste simbolizeaza mormantul Lui Iisus Hristos, care s-a deschis in noaptea Invierii. Acesta este si motivul pentru care crestinii ortodocsi folosesc expresiile: “Hristos a Inviat!/ Adevarat a Inviat!” atunci cand se intalnesc sau ciocnesc oua rosii. Din punct de vedere simbolic, ouale au fost mereu asociate cu renasterea, inceputurile sau Invierea Domnului. Culoarea rosie se spune ca ar trimite la sange, la viata si la jertfa facuta de Hristos pe cruce.

Adauga un comentariu