Magazin

Cand si cum se pune grau la incoltit pentru Sfantul Andrei. Invata cum sa-l ingrijesti corect

Publicat: 20 nov. 2018
1

Ziua Sfantului Andrei, praznuita pe 30 noiembrie, e marcata de superstitia legata de viitor sau de soarta. De aceea, multi respecta obiceiul de a pune grau la incoltit. Traditia spune ca fiecare membru al familiei trebuie sa aiba ghiveciul sau cu grau. Ziua Sfantului Andrei e marcata de superstitia legata de viitor sau de soarta. De aceea, multi respecta obiceiul de a pune grau la incoltit. Traditia spune ca fiecare membru al familiei trebuie sa aiba ghiveciul sau cu grau si sa il ingrijeasca. Se ia o mana de grau si se seamana intr- un ghiveci cu pamant sau intr-o farfurie mai inalta.

Cand se pune grau la incoltit pentru Sfantul Andrei – unde se pune graul
Apoi se acopera boabele de grau cu un strat subtire de pamant. Graul trebuie asezat la fereastra, pentru a beneficia de lumina suficienta si caldura. Conform traditiei, graul pus la incoltit cu prilejul zilei de Sfantul Andrei spune’ cate ceva despre viitorul celui care l-a plantat. De Anul Nou, cum arata graul asa va fi si sanatatea acestuia in noul an. Daca firele sunt zdravene si inalte, se spune ca persoana care l-a plantat va fi norocoasa si sanatoasa in noul an. Taranii spun ca un grau frumos inseamna si o recolta bogata pe campuri si in livezi in anul care vine.

Cum se pune graul la incoltit
Spala graul sub un jet de apa rece, apoi lasa-l timp de o ora, doua intr-un vas cu apa calduta. Acest procedeu ii va permite graului sa germineze mai rapid. In tot acest timp, pregateste cate un vas pentru fiecare membru al familie, pentru plantarea graului. Poti opta pentru a planta graul intr-un ghiveci cu pamant sau intr-un recipient in care asezi un pat de vata. Sfat! Daca folosesti recipiente identice pentru doi sau mai multi membri ai familiei, scrie pe acestea numele fiecaruia pentru a nu le incurca.

1. Plantarea graului intr-un recipient cu vata
Cea mai simpla si mai comuna modalitate de a pune graul la incoltit este sa-l pui intr-un vas la baza caruia sa asezi un strat generos de vata. Umezeste apoi vata si presara graul deasupra

2. Plantarea graului intr-un ghiveci cu pamant
Daca optezi pentru a planta graul intr-un ghveci cu pamant, asigura-te ca ai la indemana un ghiveci nou, cu gauri de scurgere si pamant pentru flori sau pamant de gradina amestecat cu turba, in proportii egale. Umple ghiveciul cu pamant, presara un strat de grau si apoi acopera totul cu un strat subtire de pamant. La final uda foarte bine pamantul.

Cum ingrijesti corect graul
In primul rand trebuie sa stii ca ggraul are nevoie de multa lumina naturala pentru a se dezvolta armonios. Asadar, acesta trebuie asezat la fereastra sau cat mai aproape de aceasta, astfel incat lumina soarelui sa poata ajunge la acesta. Ai grija insa sa il feresti curentii de aer si de caldura directa emanata de calorifer, deoarece acestea afecteaza cresterea graului, ducand chiar la uscarea acestuia. Nu uita sa uzi graul regulat. Acesta are nevoie de apa pentru a se dezvolta armonios. Asadar, dupa ce incolteste, asigura-te ca pamantul este in permanenta umed. Asadar, ai grija sa nu il lasi sa se usuce intre doua udari. Atentie! Nu adauga foarte multa apa, deoarece risti ca radacinile acestuia sa putrezeasca.

Adauga un comentariu