Plante medicinale

Cand te ajuta iarba rea

Publicat: 02 mart. 2012

Denumire stiintifica: Aconitum tauricum Wulf.
Denumire populara: Iarba rea, Iarba bubii, Omag

Planta perena cu rizom in sol; tulpina inalta de 10-60 cm, dens foliata pana sub inflorescenta; frunze alterne, palmat-divizate avand segmentul mijlociu mult ingustat la baza; flori hermafrodite grupate in raceme dense; perigon violet inchis, zigomorf; inflorirea in august-septembrie; fruct multiplu – polifolicula cu seminte aripate pe muchii.

Compozitia chimica
Alcaloizi nor-diterpenici (0,5 – 1,5 %): aconitina (alcaloid principal) si alcaloizi secundari – mezaconitina, hipaconitina, N-dezetilaconitina, oxoacanitina, pseudoaconitina, napelina, neolina, neopelina (diterpenici), magnoflorina (aporfinic). Se gasesc sub forma de saruri ale acidului aconitic si se intalnesc si in partea supraterestra (0,2 – 1 %) sau in seminte (1 %).

Actiune terapeutica
Aconitina: analgezica, antitusiva, antitermica (hipotermizanta, febrifuga). Hipaconitina are actiune mai intensa decat aconitina. La inceput actioneaza ca excitant, apoi paralizeaza terminatiile nervoase (motorii si senzitive) periferice si centrii bulbari, rareste ritmul respirator. Prin disociere auriculo-ventriculara, in doze mici reduce bradicardia si hipotensiunea, in doze mari – efect inotrop pozitiv urmat de tahicardie, aritmie si stop cardiac, deoarece creste permeabilitatea pentru sodium si intarzie repolarizarea. Efectele sale se apropie de cele induse de alti compusi neurotoxici care actioneaza la nivelul canalelor de sodiu (graianotoxina I din sscoarta unor specii de Daphne si batracotoxina din pielea salamandrelor).

Mod de utilizare
Diesterii au efect analgezic pe animale de experienta. La om produc anestezie. Administrati oral sunt activi in cateva minute.

Tuse uscata, neproductiva, nevralgii de trigemen (faciale) si intercostale, mialgii, reumatism muscular si articular, artrite, guta, pericardite uscate, pleurezii, febra, inflamatii seroase ale pielii, migrene.

Afectiuni inflamatorii acute, palpitatii cardiace insotite de anxietate, nevralgii periferice.

Precautii si reactii adverse
Planta este foarte toxica. Primul simptom al intoxicatiei consta in furnicaturi ale buzelor, limbii, gatului, degetelor de la maini si picioare, care se extind pe toata suprafata corpului si se schimba in senzatie de furie, angoasa, vertij, miastenie, paralizie, scaderea tensiunii, tulburari vizuale (imagini colorate in galben sau verde). Temperatura corpului descreste repede si se instaleaza starea de rau, voma, diaree si diureza. Respiratia devine neregulata si bataile inimii rare si aritmice. Sunt caracteristice durerile intense.

Doza letala este de 1 – 2 g produs vegetal. Intoxicatia poate aparea chiar la doze terapeutice. Moartea poate surveni in 6 ore prin insuficienta cardiaca si asfixiere.

Prim ajutor: golirea continutului stomacal, mentinerea pacientului la caldura, sustinere cardio-vasculara si pulmonara, administrare de calciu, magneziu si atropina pentru inlaturarea bradicardiei, lidocaina pentru inlaturarea aritmiei, respiratie artificiala, analgezice (neopioide).loading...

Adauga un comentariu