Plante medicinale

Cand te poate ajuta teisorul

Publicat: 29 feb. 2012
7

Denumire stiintifica: Abutilon Theophrasti Medik.
Denumiri populare: teisor, pristolnic, buna dimineata, buruiana de tatarca, crucea painii, crucea popii, dalac, floarea crucii, floarea palnii.

Teisorul este o planta erbacee anuala a carei tulpina ce poate atinge 20-150 (200) cm inaltime este catifelat tomentos paroasa, cu peri stelati. Frunzele dispuse altern au limbul subrotund, cu baza cordata si varful acuminat, crenat-serat pe margine, dens, marunt, alipit stelat paros, lung petiolat. Florile dispuse in axila frunzelor pe pediceli scurti, au petale galbene ce depasesc cu putin sepalele. Fructul – capsula trunchiata cu aspect coroniform, paros, contine cate trei seminte in fiecare loja.

Frecventa din zona de stepa pana in cea a padurilor de stejar, pe soluri aluviale, in locuri nisipoase, mai mult sau mai putin jilave, ruderala sau segetala, in culturi de prasitoare, prin santuri, gropi, pe marginea culturilor din zone de lunca. Este o specie mezo-mezohigrofita, termofila-subtermofila. 

In scop medicinal se utilizeaza intreaga planta. Fructele sau semintele se recolteaza la maturitate (iulie-august)

Compozitie chimica
Frunzele contin 0,01 % rutina, kampferol, quercetina. Semintele contin: 17.4 % proteine, 16 – 23 % lipide, acizi grasi (acid linoleic 9,32 %, acid oleic 2,26 %, acid palmitic 1,96 % si acid stearic 0,14 %), 33.8 % glucide si 4.4 % celuloza (Reid, 1977). Radacinile contin: taninuri (catechina, epicatechina), pigmenti flavonoidici (cianidina, delfinidina, mircetina, quercetina).

Actiune terapeutica
Extractele din scoarta sunt astringente si au efect diuretic.

Mod de utilizare
Ceaiul obtinut din fructele uscate este utilizat pentru tratarea dezinteriei si febrei. Tot pentru tratarea dezinteriei se poate folosi si ceaiul obtinut din radacini.

Medicina polpulara: rasina, topita, amestecata cu ceara, seu, unt proaspat s.a. precum si cu diferite plante, era folosita pentru obtinerea unei alifii utilizata pentru tratarea unor afectiuni diverse; ramuri tinere pentru combaterea reumatismului; frunze crude (muguri) pentru afectiuni pulmonare; conurile verzi pentru dureri de stomac si inima; muguri tineri sau cioturi, scanduri arse sub forma de decoct folosite deasemenea pentru diverse afectiuni.

Alte utilizari:
Fructele se utilizeaza in alimentatie, fie ca atare, inainte de maturare, fie dupa maturare, sub forma de faina care se adauga la supe.

Faina obtinuta din fructe este utilizata pentru tratarea dezinteriei, are efect laxativ si stomahic.

Adauga un comentariu