Economic Local

Cand toata lumea fuge, Romania ramane pe pozitie

Publicat: 19 apr. 2012
1

Romania isi mentine angajamentul de adoptare a monedei euro in anul 2015 si intrarea in Mecanismul European al Ratelor de Schimb II in perioada 2013-2014, desi state precum Bulgaria, Ungaria, Cehia si Polonia au anuntat ca ingheata orice astfel de plan pana cand uniunea monetara nu-si va rezolva problemele structurale.

De asemenea, Romania isi propune reducerea deficitului structural sub 0,7% din Produsul Intern Brut pana in anul 2014, potrivit Programului de convergenta 2012, aprobat, miercuri, de Guvern, printr-un memorandum.

In timp ce tensiunile din cadrul uniunii monetare cresc pe fondul unor dezechilibre sistemice atat in interiorul cat si intre statele membre, Guvernul a anuntat ca Romania este hotarata sa respecte termenul impus pentru aderarea la zona euro, respectiv de la 1 ianuarie 2015.

„Principalul obiectiv este reducerea deficitului structural sub 0,7% din PIB pana in 2014. In acest fel, se poate ilustra capacitatea Romaniei de a se incadra incepand din anul 2013 in obiectivul bugetar pe termen mediu, ceea ce corespunde prevederilor Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare. (…) De asemenea, se mentine angajamentul de adoptare a monedei euro in 2015 prin intrarea in mecanismul ERM II in 2013-2014“, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

In contextul presiunilor externe asupra zonei euro, mai multe state si-au amanat planurile de aderare la uniunea monetara.

Ungaria si-a exprimat reticenta in acest sens. Ministrul Economiei de la Budapesta, Gyorgy Matolcsy, declara ca ,,daca esti puternic, este bine sa fii in interiorul zonei euro. Daca esti slab, este un pericol“.

Polonia, singurul stat comunitar care a evitat recesiunea, ezita si ea sa adopte moneda unica. Ministrul de Finante, Jan Vincent-Rostowski, a declarat ca, in contextul „problemelor structurale foarte adanc inradacinate, va dura cativa ani pana cand Polonia va sti daca zona euro este bine construita si sigura pentru a adera“.

Similar, nici Bulgaria nu se grabeste sa adopte moneda euro. „Vom adera la zona euro atunci cand vom vedea reguli clare acolo. Altfel, se transforma dintr-un stalp de stabilitate intr-un loc in care dai bani pentru a-i sustine pe cei care au probleme, iar scopul sau este, de fapt, complet diferit“, a declarat recent premierul de la Sofia, Boiko Borisov. „Bulgaria nu se va grabi sa adere la zona euro pana cand nu poate sti cu siguranta in ce anume intra”, a declarat si Simeon Djankov, ministrul Bulgariei.

Aceeasi atitudine par sa aiba si liderii din Cehia. Premierul Petr Neças a declarat ca „o intrare in viitorul apropiat in zona euro este o absurditate. Uniunea monetara a devenit o uniune de datorii si nu vad de ce as plati datoriile altuia“.

Aflat intr-o vizita oficiala in Germania, in noiembrie, presedintele Traian Basescu a afirmat, intr-un interviu acordat „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, ca aderarea Romaniei la zona euro pana in 2015 este realista, in contextul masurilor luate in ultimii doi ani la Bucuresti. Intrarea statului roman in uniunea monetara este o idee benefica, intrucat „nimanui nu-i strica sa-si stabileasca obiective ambitioase”, a adaugat acesta.

Conditiile necesare intrarii in zona euro presupun ca rata inflatiei din statul candidat sa fie cu cel mult 1,5 puncte procentuale mai mare decat media celor mai performante state din UE, deficitul bugetar sa nu depaseasca 3% din PIB, ­cursul euro in raport cu moneda nationala sa fie fix timp de doi ani, iar dobanzile nominale pe termen lung sa fie cu cel mult doua puncte procentuale mai mari decat cele aplicate de cele trei state din UE cu cea mai mica inflatie.

Totodata, criteriile stabilite prin Tratatul de la Maastricht prevad si ca datoria publica a statului-candidat nu poate depasi 60% din PIB. Deocamdata, acesta este singurul criteriu pe care Romania il indeplineste.

Sursa: adevarul.ro

Adauga un comentariu