Boli si tratamente

Cand transpiratia nocturna este un motiv de ingrijorare

Publicat: 31 aug. 2015
7

Transpiratia nocturna care nu este influentata de factori externi, precum temperatura ridicata sau utilizarea unei pilote prea groase, poate ascunde unele afectiuni care trebuie tratate. Ea se manifesta prin sudoratia excesiva care afecteaza calitatea somnului si, implicit, calitatea vietii.

Aparitia transpiratiei poate fi data de cele mai multe ori de afectiuni precum infectii, apnee de somn, hipoglicemie sau dezechilibre hormonale, insa exista si cazuri in care cauza ramane neelucidata, iar transpiratiile poarta denumirea de hiperhidroza nocturna idiopatica.

Cauzele transpiratiilor nocturne

Odata eliminate, cauzele influentate de factori externi, precum camera de dormit prea calduroasa, umeda sau insuficient ventilata, consumul de alimente foarte condimentate sau de bauturi prea fierbinti, impreuna cu medicul de familie trebuie luate in considerare si urmatoarele cauze:

– menopauza (modificarile hormonale din aceasta perioada duc la aparitia transpiratiei nocturne)
– hipoglicimia (episoadele de hipoglicemie se manifesta in prima faza prin transpiratii excesive)
– boala de reflux gastro-esofagian (in unele cazuri, un simptom care apare frecvent este si transpiratia)
– anxietatea (transpiratiile nocturne apar la persoanele care sufera de anxietate si sunt insotite si de sentimente de frica si teama)
– infectiile (transpiratiile nocturne sunt un simptom principal in tuberculoza, in abcese sau in HIV/SIDA)
– cancer (transpiratiile nocturne apar in aproape tipurile de cancer. Exista malignitati precum leucemii sau limfoame in care transpiratiile sunt singurele simptome).
– medicamente de genul celor antidepresive sau hormonale.

Ce boli ascunde transpiratia in exces?

Cand trebuie consultat medicul

In cazul in care ai eliminat toate cauzele externe, iar transpiratiile nu inceteaza, atunci e imperios necesar sa te prezinti la medicul de familie, care, in functie de simptome iti poate face trimitere catre un specialist. Poti cere sfatul unui medic si daca simti ca viata ta este afectata negativ de aceste transpiratii.

Transpiratiile nocturne pot fi insotite si de simptome precum oboseala, scadere in greutate, febra si senzatie de voma. In aceste cazuri, e indicat sa te prezinti la medic cat mai repede cu putinta.

Scoarta de stejar te scapa de transpiratia excesiva

Diagnostic si tratament

Cele mai frecvente analize recomandata in aceasta afectiune sunt: hemoleucograma, VSH-ul, dozarile hormonale, testele pentru tuberculoza sau investigatii imagistice.

Tratamentul transpiratiilor se face in functie de afectiunile care se ascund in spatele lor. Astfel, se pot recomanda antibiotice in cazul infectiilor, hormoni pentru cauze endocrine sau interventii chirurgicale, in cazul in care este vorba de tumori.

Adauga un comentariu