Boli si tratamente

Cand trebuie sa faci un control la sani

Publicat: 03 mart. 2016
Specialistii ne sfatuiesc sa facem un control la sani anual, in special dupa varsta de 30 de ani, insa si inainte de implinirea acestei etati ar trebui sa le acorzi atentie. Depistarea din timp a anumitor afectiuni grave, cum ar fi cancerul, poate remedia mult starea organismului.
Inainte sa te duci la un specialist pentru control, ia in considerare ca nu trebuie sa fii inainte de menstruatie, in timpul ei ori imediat dupa. In aceasta perioada sanii sunt destul de sensibili la atingere si se umfla, asa ca pot influenta rezultatul.
Pe langa consultatia anuala a unui specialist, este indicat sa iti faci si singura control la sani. Fii atenta la orice schimbare care apare la nivelul lor si palpeaza-i lunar pentru a observa daca a aparut un nodul.

Informatii pretioase pe care le ofera sanii despre sanatatea ta
Sani inflamati
Este normal ca sanii tai sa fie inflamati si putin durerosi inainte de menstruatie, luand in considerare schimbarile hormonale care au loc in corp in aceasta perioada. Dar daca aceste senzatii persista si in restul timpului, fiind insotite si de altele, precum inrosire si mancarime, ar trebui sa mergi la un consult de specialitate.
Sani durerosi
Exista o lista lunga cu motivele care ar putea sa provoace dureri la nivelul sanilor: de exemplu, schimbarile hormonale, sindromul premenstrual, o cantitate mare de cafeina, un sutien nepotrivit, loviturile si ridicarea unor obiecte grele, dar si cancerul. 
Sfarcuri inversate
Nu este nimic in neregula cu tine daca ai avut dintotdeauna sfarcuri inversate, adica indreptate in interior, nu in exterior. Daca aceasta modificare a aparut totusi in ultima perioada, este necesar sa mergi la un control al sanilor, pentru ca poate fi un semn de avertizare in privinta cancerului.

Trei intrebari jenante despre sani 

Scurgerile mamelonare
Nu este ceva anormal sa ai scurgeri la nivelul sanilor, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi gandindu-te imediat la cancer. De exemplu, te poti confrunta cu schimbari hormonale, dilatarea ductelor mamare ori traumatisme. De asemenea, aceste semne pot sa apara si in caz de infectie la san, papilom intraductal (un nodul care creste in interiorul unui duct), mastoza fibrochistica sau cancer, insa aceste afectiuni sunt mai rar intalnite.
Schimbari de culoare la nivelul sanilor
In caz de sarcina, sfarcurile si areolele (zonele pigmentate de la nivelul sanilor) isi maresc dimensiunea si devin mai inchise la culoare. Cu astfel de schimbari se confrunta si femeile mai in varsta. Daca nu te afli in niciunul dintre aceste cazuri, programeaza-te pentru un control la sani astfel incat sa descoperi din timp care este problema.

sursa: divahair.ro


loading...

Adauga un comentariu