Sfatul medicului

Cand trebuie sa te ingrijoreze ganglionii mariti?

Publicat: 01 dec. 2014
7
Ganglionii limfatici modificati trebuie sa fie un semn de alarma pentru foarte multe boli grave. In termeni medicali sunt denumiti adenopatii si reprezinta semne clare de boala. Despre acestea este vorba in articol, deoarece cauzele adenopatiilor pot fi multiple si trebuie evitate de fiecare dintre noi. Este mai bine sa previi o boala decat sa o tratezi.
Ganglionii limfatici indeplinesc un rol foarte important in organismul fiecarei persoane, acela de aparare impotriva agentilor patogeni, a virusilor si bacteriilor dar si impotriva toxinelor. Prin pozitionarea lor strategica in anumite zone ale organismului, ganglionii limfatici pot in mare parte sa-si indeplineasca rolul de ,,bariera˝ in calea agentilor nocivi. Astfel sunt prevenite anumite procese patologice infectioase in organism, activitatea de aparare fiind indeplinita prin anticorpi si fagocite.
Majoritatea ganglionilor limfatici sunt in profunzimea organismului, de-a lungul vaselor mari de sange, in mediastin, mezenter, in hilii pulmonari, de-a lungul coloanei vertebrale. Exista si o serie de ganglionii limfatici, mai putini, care sunt pozitionati subcutanat si pot fi palpati doar cand sunt mariti in volum. In mod normal ganglionii nu pot fi palpati daca sunt in stratul de profunzime, mai ales ca sunt organe moi si mici, cu diametrul de 0,3-1,5 cm. Au forma ovoida si sunt turtiti. In plus sunt inconjurati si de tesut adipos, ceea ce face si mai dificila palparea lor, chiar si atunci cand sunt in stratul superficial, subcutanat.
Ganglionii mariti in volum sunt un un semn al afectiunii denumita adenomegalie. Cand consistenta lor este crescuta pot fi palpabili. Daca devin si durerosi pot aparea si stari febrile, stari generale proaste, leucocitoza, inflamatiile ganglionare fiind un semn al bolilor infectioase, fie ele acute sau cronice.
Cauzele adenopatiilor pot fi infectioase (bacteriene, virotice), inflamatorii, canceroase, micozice, metabolice si parazitare. In functie de gradul de malignitate este si viteza de crestere a ganglionilor sau adenopatiilor. In adenopatii inflamatorii apar ganglioni cu crestere rapida, care produc stari dureroase, de consistenta moale si apoi dura (daca infectia a devenit cronica).
Cel mai frecvent apare adenopatia cervicala. Poate fi de natura infectioasa, produsa de otita medie, un focar de infectie dentara, celulita si alte cauze. De asemenea, poate fi o metastaza canceroasa, un limfosarcom, o leucemie limfatica sau tuberculoza ganglionara. Cand este de tip inflamatoriu apare din cauza anginei, amigdalitei, infectiilor dentare, stomatitei, mononucleozei infectioase, anumitor viroze sau otitei bilaterale. Pot fi si alte cauze: leucemie limfatica, granulomatoza maligna, tuberculoza ganglionara.
Adenopatia supraclaviculara poate fi inflamatorie daca este provocata de un focar de infectie al gatului, de tiroidite, amigdalite, faringite, esofagite, etc. Poate fi si tuberculoasa, metastatica si cu hemopatii maligne. Ganglionii limfatici mariti pot fi un semn al tuberculozei pulmonare, a leucemiilor limfatice, limfosarcomului, cancerului bronho-pulmonar, laringian, esofagian, etc.
Daca ganglionii sunt mariti si modificati in zona axilara, poate fi cazul adenopatiei inflamatorii, metastatice sau a unei hemopatii maligne. Adenopatia inflamatorie apare datorita unui focar septic al mainii, bratului, antebratului, toracelui, umarului, regiunii superioare a spatelui, zonei zoster sau tuberculozei pulmonare. Hemopatiile maligne sunt produse de leucemii limfatice, iar adenopatia metastatica este la bolnavii de cancer mamar sau cancer bronhopulmonar. In procesele septice al mainii si antebratului apare si adenopatia epitrochleana, provocata si de sarcom digital.
In otite si infectii ale scalpului sau ale pielii capului apare adenopatia retroauriculara. In afectiuni inflamatorii ale pleoapelor , infectii ale pavilioanelor urechilor, infectii ale fetei, in sarcoamul melanic ocular se produce adenopatia preauriculara. Infectiile scalpului, rubeola, sifilisul secundar, tuberculoza, chistul supurat al pielii capului si anumite boli (cum este maladia Hodgkin) pot da adenopatia occipitala.
Inflamarea ganglionilor limfatici in zona submaxilara si modificarea lor poate fi produsa din cauza unor focare de infectii dentare, datorita scarlatinei, mononucleozei infectioase, anginei amigdalite, sifilisului, difteriei, tuberculozei ganglionare.
Sifilisul secundar si neoplasmul mamar sunt semnalate prin adenopatia perimamara. Cancerul mamar si alte infectii din vecinatate pot fi tradate prin adenopatia parasternala.
In zona inghinala apare adenopatia inghinala care este cauzata de infectii acute, cronice, de boli venerice, afectiuni canceroase. Dintre acestea fac parte: infectii ale organelor genitale, infectii ale membrelor inferioare, infectii ale pielii in regiunea ombilicala, sifilisul, metastazele cancerului anal, ale cancerului vulvar, leucemia limfocitara cronica si altele. In zona pelviana si iliaca pot fi procese inflamatorii ale organelor genitale si ale intestinului gros care sunt scoase in evidenta de aparitia unor ganglioni limfatici modificati, mariti in volum, in aceste regiuni.
In zona din spatele genunchiului apare adenopatia poplitee care se datoreaza unor infectii ale membrului inferior. Tuberculoza pulmonara si cancerul pulmonar pot fi semnalate prin adenopatia mediastinala. Febra tifoida, diferite infectii abdominale, dizenteria, cancerul de stomac, cancerul intestinal, cancerul de testicol, cancerul de ficat, cancerul de uter, cancerul de ovar si alte metastaze ale altor forme de cancere pot fi anuntate prin adenopatia mezenterica.
Adauga un comentariu