Actualitate

Candidatul prezidential Liviu Dragnea

Publicat: 26 mart. 2019

E clar ca liderul PSD va candida. El ii va infrunta pe Klaus Iohannis si pe toti ceilalti participanti la turnirul prezidential. Semnalele in acest sens sunt fara echivoc. Desi, extrem de prudent fiind, liderul PSD nu a facut inca niciun anunt oficial. In definitiv ce asteapta? De ce isi tradeaza treptat intentiile, fara ca pana acum sa se fi inscris in cursa in mod formal?

Intentia sa este lipsita de orice echivoc. Nimeni nu s-a apucat sa faca vreodata, din pozitia de lider al partidului, turnee electorale prin toata tara, rupandu-si mijlocul, daca nu are in vedere o competitie de o asemenea anvergura. E adevarat, miza europarlamentarelor este ceva mai mare decat in trecut. Din doua motive. Europarlamentarele din acest an prefateaza alegerile prezidentiale si, in principiu, ar putea reprezenta un barometru de data recenta a modului in care sunt organizate si motivate organizatiile de partid, pentru a lua un start bun al alegerilor. In al doilea rand, Romania incearca din rasputeri sa ocupe locul care i se cuvine unui stat de marime medie spre marime mare din Uniunea Europeana, in timp ce nucleul dur al Uniunii Europene incearca din rasputeri sa ii mentina un statut colonial. In functie de aceasta realitate, se impart pana la urma si partidele politice. Frontul PSD insista asupra afirmarii suveranitatii Romaniei in concertul european, in timp ce frontul anti-PSD considera ca o cedare substantiala de suveranitate reprezinta o garantie a alinierii si integrarii acestei tari in Uniunea Europeana. Totusi, niciunul dintre cele doua motive nu sunt suficient de puternice pentru a motiva maniera in care Liviu Dragnea intelege sa declanseze campania electorala in teritoriu. De altfel, toate actiunile sale din ultima vreme poarta amprenta prezidentialelor.

Si totusi Liviu Dragnea nu a anuntat inca nimic oficial. Si nici nu sunt semne ca o va face in curand. Aparent, el se impiedica pe de-o parte in incertitudinea legata de condamnarea sa si de un al doilea dosar penal, operatiuni regizate in mod vizibil, iar pe de alta parte de punctajul scazut pe care il are in toate masuratorile de piata. Cum se vor rezolva aceste probleme penale ale liderului PSD ramane inca o necunoscuta. In ciuda faptului ca evenimentele au luat-o intr-o anumita directie, care sugereaza ca ar fi posibil sa nu existe in final niciun fel de impedimente legale pentru ca Liviu Dragnea sa candideze la alegerle prezidentiale. Putem identifica in schimb cateva elemente referitoare la cota scazuta a lui Liviu Dragnea, dar si la potentialul sau prezidential.

Pana in prezent, nu exista deca doi prezidentiabili in legatura cu care nu exista vreun dubiu asupra intentiei de  candida. Klaus Iohannis, care a anuntat oficial in urma cu un an acest lucru si care alearga de unul singur pe teren intr-o vesnica incalzire, si Calin Popescu Tariceanu, care fara sa fi facut un anunt oficial, a lasat de mai multe ori sa se inteleaga ca va fi candidatul ALDE in toamna acestui an. Cat il priveste pe Dacian Ciolos, acesta este mai degraba subiectul unor speculatii, desi de cateva ori, prin raspunsuri destul de echivoce, a dat de inteles ca, dupa europarlamentare, ar putea lua in calcul o asemenea posibilitate. Liviu Plesoianu, un cunoscut parlamentar PSD pentru seriozitatea si incisivitatea interventiilor sale publice, a anuntat ca va candida, dar este total omis de masuratori, intrucat nu exista niciun sem ca ar putea beneficia de sprijinul partidului. In schimb, Gabriela Firea este luata in calcul in mod constant in absolut toate masuratorile de piata, in ciuda faptului ca a negat de fiecare data ca ar avea cea mai mica intentie de a candida, desigur din pozitia de independent. Daca acesta este tabloul din acest moment, sa incercam sa vedem de ce Liviu Dragnea, care nici el nu a anuntat vreodata ca ar candida, este totusi luat in calcul , dar se plaseaza pe o pozitie inferioara.

Pentru ca institutele de cercetare de piata sa ia in calcul o posibila candidatura a unui om politic sau chiar a unei personalitati din societatea civila, este obligatoriu sa fie intrunite, separat sau cumulativ, trei conditii. 1). Ca respectiva personalitate sa-si declare intentia ferma de a  se inscrie in cursa. 2). Ca notorietatea sa sa fie suficient de mare. 3). Sa existe indicii conform carora un partid politic sau un bazin electoral suficient de consistent ar putea sa sustina respectiva candidatura. In cazul lui Liviu Dragnea, lipseste pana in prezent o decizie manifesta a sa de a candida. Desigur, daca o va face, va beneficia de sustinerea partidului si de asemenea de sprijinul unei parti consistente din bazinul electoral PSD. Neanuntandu-si insa nicio intentie, in opinia publica pluteste asupra sa un grad ridicat de incertitudine. Aceasta incertitudine este accentuata si de problemele sale de natura penala, care au drept efect un deficit de imagine. Din aceste motive, Dragnea, conducator al celui mai mare partid politic din Romania, este plasat in sondaje abia pe pozitiile trei, patru, cinci.

Ma pun in locul lui Liviu Dragnea si a strategilor sai electorali. Si ajung repede la cateva concluzii. Prima si cea mai importanta este ca notorietatea liderului PSD se apropie de 100%. Greu mai pot fi gasiti cetateni in Romania, dintre cei care se vor prezenta la sectiile de votare la alegerile prezidentiale, care sa nu fi auzit de Liviu Dragnea. In paranteza fie spus, de aceeasi notorietate beneficiaza si Klaus Iohannis. Din aceasta perspectiva, el nu a avut absolut nimic de castigat anuntandu-si atat de devreme intentia ferma de a candida. Coeficientul de incredere este inca o conditie a succesului, atat in sondajele de opinie cat si in competitia propriu zisa. De aceea, toate cercetarile serioase de piata masoara nu numai notorietatea ci si increderea si respectiv neincrederea cetatenilor intr-un candidat sau altul. Din aceasta perspectiva, Klaus Iohannis, care alearga singur pe stadion, desi are o notorietate de aproape 100%, beneficiaza de o incredere relativ scazuta, dar si de o lipsa de incredere accentuata, astfel incat, sub aspectul intentiei de vot, este cotat la un procent de circa 30%. Teoretic, este suficient pentru un start in campania electorala si pentru a avea o minima garantie de particpare la cel de-al doilea tur de scrutin. Daca insa Klaus Iohannis nu mai are niciun fel de rezerve in ceea ce priveste notorietatea – in 2014, inaintea primului tur de scrutin, existau inca aproape 40% dintre cetateni cu drept de vot care nu auzisera de el si deci constituiau o rezerva si un potential important – atunci singura lui sansa de a mai strange pana in final voturi pentru a face peste 50%, este sa faca in asa fel incat sa convinga inca 20% dintre cetateni asupra calitatilor sale. Ceea ce inseamna implicit si o campanie negativa extrem de puternica indreptata impotriva celorlalti competitori. Asa se si explica de ce Klaus Iohannis s-a dezlantuit, atacand la baioneta frontul anti-PSD.

Dar sa revenim la Liviu Dragnea. Nici acesta nu mai are nimic de facut legat de notorietate. In schimb, trebuie sa-si construiasca imaginea unui lider de incredere. Dedicat binelui public. Etapa intemediara obligatorie este de a cuceri inimile si increderea tuturor activistior partidului. De a determina PSD sa stranga randurile. Cu acest prilej, dar mai ales intr-o a doua etapa, el se adreseaza bazinului electoral PSD, profitand de faptul ca in mod traditional acest partid are cei maii multi votanti. Si acestora trebuie sa le inspire incredere. Abia in final, respectiv in timpul campaniei oficiale, el se va putea adresa si segmentului care devine cel mai important in alegeri, cel al persoanelor care se hotarasc sa voteze si pentru cine sa voteze abia in ultimul moment. Intrucat Dragnea nu s-a inscris nici oficial, nici cu jumatate de gura in competitia prezidentiala, el dispune de un substantial potential in materie de incredere, pe care l-ar putea exploata din momentul in care va face anuntul. In fine, la fel ca si Klaus Iohannis si poate chiar intr-o mai mare masura, dispune de parghia propagandei negative la adresa adversarilor sai. In timp ce Klaus Iohannis practic si-a epuizat resursele in aceasta directie, iar in viitor nu are alta sansa decat sa repete ceea ce a mai spus, Liviu Dragnea dispune de multiple posibilitati de a scoate din dulap scheletii locatarului de la Cotroceni si de a-i infatisa opiniei publice in toata splendoarea lor. Cu alte cuvinte, daca Iohannis nu mai urca, atunci cu certitdine, coboara. In timp ce Dragnea nu poate ramane pe loc. Si are infinit mai multe sanse de a urca in top decat de a cobori.

Daca maine Liviu Dragnea si-ar anunta oficial candidatura, tot maine el ar creste in sondaje, apropiindu-se amenintator de cota nu foarte ridicata a principalului sau adversar. Numai ca Liviu Dragnea va mai astepta. Nu are absolut niciun interes sa intre acum pe teren. Il poate lasa bine merci pe Klaus Iohanis sa naduseasca de unul singur. Oricum, trebuie sa astepte rezultatul de la alegerile europarlamentare. Cand spera – si are toate motivele sa spere – ca degringolada din PNL va dezechilibra si mai mult si eventual va scoate de pe sine aceasta locomotiva electorala de care beneficiaza Klaus Iohannis.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit