Plante medicinale

Canepa. Indicatii terapeutice

Publicat: 11 aug. 2011
7

Denumire stiintifica: Cannabis sativa.

Canepa cultivata este o planta anuala, originara din India. Se remarca prin tulpina sa dreapta, inalta de aproape un metru, uneori chiar mai mult. La maturitate, tulpina de canepa este total lemnificata. Frunzele, mari, sunt impartite in foliole lanceolate, cu marginea crestata. Florile, de culoare galben-verzuie, sunt grupate in inflorescente asemanatoare cu un spic.

Canepa infloreste in lunile iulie si august, existand plante de canepa femele si plante de canepa masculine. Fructul este o nucula brun-cenusie, neteda, asemanatoare cu o mica rola de rulment.

Canepa apartine familiei canabinaceelor, fiind o planta aromatica. Din semintele de canepa se extrage un ulei. Pentru uz medicinal se recolteaza varfurile inflorite ale plantelor femele. Se obtin extracte si se prepara tincturi.

Substante active importante: canabinol, canabidiol, tetrahidrocanabinol. Potrivit cercetarilor, actiune medicinala semnificativa are tetrahidrocanabinolul.

Indicatii terapeutice
Preparatele medicinale din canepa au efecte sedative si de aceea sunt utilizate in terapii din domeniile neurologic si psihiatric. Desigur, intrebuintarile medicinale ale canepii nu se opresc aici. Preparatele din canepa au, de asemenea, influenta relaxanta asupra organelor interne si a muschilor in general, precum si actiune analgezica.

Datorita acestor proprietati, preparatele din canepa sunt folosite in afectiuni gastrice grave (cancere), in ulcere gastrice, in afectiuni ale cailor respiratorii – astm, emfizem, bronsita cronica, in nevralgii si in boli psihice. Cercetarile au dovedit ca preparatele pe baza de canepa au si efecte anticonvulsive si chiar bactericide – pot actiona ca un antibiotic. Utilizate in exces, preparatele din canepa pot crea dependenta si pot avea urmari grave asupra sanatatii.

Adauga un comentariu