National

Caniculă şi cod galben de ploi în mai multe zone ale ţării! Avertismentul meteorologilor

Publicat: 30 iun. 2020
Caniculă şi cod galben de ploi în mai multe zone ale ţării
Caniculă şi cod galben de ploi în mai multe zone ale ţării

Caniculă şi cod galben de ploi în mai multe zone ale ţării. Conform celor de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) există o informare de canicula în sud şi sud-estul ţării, dar pentru vestul ţării este o avertizare de cod galben de ploi. România se împarte, începând de marţi 30 iunie 2020, până miercuri 1 iulie 2020, în două părţi. O bună parte se afla sub incidenţa unui cod galben de ploi, în schimb ce cealaltă parte este afectată de canicula.

Caniculă şi cod galben de ploi în mai multe zone ale ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, 30 iunie 2020, o informare de canicula şi un cod galben de ploi. Conform ANM, sudul şi sud-estul ţării va fi sub incidenţa caniculii, în schimb ce vestul României va fi sub incidenţa unui cod galben de ploi. Avertismentul ANM expira p data de 1 iulie 2020 la ora 18.00.

În intervalul anunţat de cei de la ANM, vremea va fi una călduroasă şi în mai multe zone izolate, caniculara. Totuşi, în zonele sudice şi sud-estice din România, canicula îşi va face simţită prezenţa. Conform meteorologilor, în zonele mai sus amintite se vor semnala temperaturi între 33 şi 36 de grade. Miercuri, în locaţiile vestice vor fi temperaturi cuprinse între 32 şi 34 de grade.

Disconfortul va fi însemnat mai ales în zonele de câmpie. Indicele de temperatură va fi, conform ANM, peste pragul critic de 80 de unităţi.

Populaţia va simţi un disconfort termic

Populaţia din mai multe zone ale ţării va simţi un disconfort termic accentuat. Acesta este cauzat de faptul că Indicele temperatura-umezeaza (ITU), va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Acest lucru se va produce mai ales în zona de câmpii ale României.

Cod galben de ploi în mai multe judeţe din România

ANM a anunţat şi un cod galben de ploi în 15 judeţe din România. Începând de marţi, 30 iunie 2020, ora 12.00, până la ora 20.00, zona Carpaţilor Orientali, sudul Moldovei şi estul Munteniei, instabilitate atmosferică temporar accentuată, cu ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 30…50 l/mp.
Județele vizate sunt Suceava, Neamț, Harghita, Brașov, Covasna, Prahova, Bacău, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța și Călărași.

Prognoza meteo în Iași în săptămâna 29 iunie-5 iulie 2020

Prognoza meteo în Iași în cursul săptămânii 29 iunie-5 iulie 2020 indică o vreme în schimbare în județ, conform anunțului emis de Administrația Națională de Meteorologie. În județ se vor înregistra valori ridicate în termometre, însă prima parte a săptămânii va aduce o avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică

Prognoza meteo în județul Iași în săptămâna 29 iunie-5 iulie 2020 indică o vreme frumoasă, cu temperaturi ridicate, dar și cu instabilitate atmosferică la început de săptămână. Conform celor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în prima parte a săptămânii, o bună parte din țară va fi sub cod galben și chiar portocaliu de instabilitate atmosferică. Până în această dimineață la ora 10:00 se vor semnala fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată ce vor cuprinde și județul Iași.

„În intervalul menționat, în Nord-Estul, Nordul, Centrul și Nord-Vestul țării, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp”, se arată în anunțul ANM.

Adauga un comentariu