Stiri si curiozitati

Canonul Sfântului Andrei Criteanul: Cea mai puternică rugăciune de pocăință

Publicat: 29 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Canonul Sfântului Andrei Criteanul Cea mai puternică rugăciune de pocăință
Canonul Sfântului Andrei Criteanul trebuie privit ca un dialog al omului păcătos cu propria sa conștiință

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este unul dintre cele mai puternice canonae și reprezintă o adevărată meditație biblică și o rugăciune de pocăință.

Acest canon, spun teolgoii, trebuie privit ca un dialog al omului păcătos cu propria sa conștiință, luminată de citirea Sfintei Scripturi.

Păcătosul care se pocăiește pentru că nu a urmat pilda celor drepți poate căpăta iertarea asemenea vameșului, care cu inima smerită și cu strigătul de iertare al fiului risipitor a primit iertarea.

Mulți preoți consideră că rugăciunea vameșului „Dumnezeule, miluiește-mă pe mine păcătosul!” este ritmul pocăinței în stihul „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!“

icoana Sfântului Andrei Criteanul

Cine a fost Sfântul Andrei Criteanul

Sfântul Andrei Criteanul s-a născut la Damasc, în jurul anului 660, într-o familie creștină. Sfântul Andrei Criteanul a fost monah în „Frăția Sfântului Mormânt“, de acolo primind și supranumele de „Ierusalimiteanul“.

În calitate de secretar al patriarhului de Ierusalim, a semnat la Constantinopol actele Sinodului al VI-lea Ecumenic, care a condamnat în 681 erezia monotelitî.

În anul 692, a fost ales episcop de Gortyna, în Creta, primind supranumele de „Criteanul“.

Sfântul Andrei a construit biserici, a înființat mănăstiri, a dezvoltat lucrarea filantropică a Bisericii și s-a ocupat de educația tineretului din eparhia sa, a ajutat pe creștinii care au suferit de pe urma incursiunilor musulmanilor în insulă.

Sfântul Andrei Criteanul a trecut la viața veșnică în anul 740, mormântul său fiind în localitatea Eresos, din insula Mitilina.

icoana Sfântului Andrei Criteanul

Cum se rostește Canonul Sfântului Andrei Criteanul

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un canon de pocăință, cu peste 250 de stihiri, alcătuit din 9 cântări bogate:

  1. Cantarea lui Moise (Iesirea 15, 1-19);
  2. Noua cantare a lui Moise (Deuteronom 32, 1-43);
  3. Rugaciunea Anei, mama lui Samuel (1 Regi 2, 1-10);
  4. Rugaciunea profetului Avacum (Habacuc) (Avacum 3, 2-19);
  5. Rugaciunea lui Isaia (Isaia 26, 9-20);
  6. Rugaciunea lui Iona (Iona 2, 3-10);
  7. Rugaciunea celor Trei tineri;
  8. Cantarea celor Trei tineri;
  9. Cantarea Nascatoarei de Dumnezeu (Luca 1, 46-55) si ruga­ciunea lui Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul (Luca 1, 68-79).

icoana Sfântului Andrei Criteanul

La Canonul inițial al Sfântului Andrei Criteanul, mai precis la cântările a 3-a, a 4-a, a 8-a si a 9-a, au fost adăugate de timpuriu câteva canoane mai mici, formate din trei cântări (trei ode), compuse de Teodor și Iosif, adică Sfântul Teodor Studitul și Iosif de Sicilia.

În secolele XI-XII, un canon de două stihiri pentru o cântare a fost adăugat în cinstea Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca. Apoi a fost adăugată la sfârșitul fiecărei cântări o stihiră de cerere către Sfântul Andrei Criteanul însuși. După sinaxar se cântă 16 stihiri, toate intercalate între Fericiri.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul începe cu Cântarea 1-a, glasul al 6-lea. Irmosul se cântă de două ori, la începutul și la sfârșitul cântării.

După se citește rugăciunea de seară „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!” și trebuie să fie însoțită de mătanie mică și de semnul sfintei cruci.

Pe urmă se rostesc rugăciunile „Cuvioasã maicã Marie, roagã-te lui Dumnezeu pentru noi“, „Cuvioase Pãrinte Andrei, roagã-te lui Dumnezeu pentru noi“.

După se rostesc Cântările de la 2 la 9, cu precizarea că acest Canon al Sfântului Andrei Criteanul se citesc pe fragmente în prima săptămână a Postului Sfintelor Păști, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, în cadrul Slujbei Pavecernitei; iar în întregime se citește la Denia de joi din săptămâna a 5-a a Postului Sfintelor Paști, la Utrenie.

icoana Sfântului Andrei Criteanul

Adauga un comentariu