Secretele istoriei

Cantecul Nibelungilor

Publicat: 31 ian. 2014
3
Cantecul Nibelungilor” prezinta istoria vietii Crimhildei, o printesa burgunda. Mama ei traieste, dar tatal ei, Dankrat, a murit, astfel ca ea este tutelata de fratii sai Gunther, Gernot si Giselher. Un personaj important la curte este Hagen von Tronje, un vasal al regilor burgunzi.
Siegfried, fiul regelui Siegmund si al reginei Sieglinde, care domneau in Xanten, aude de frumusetea printesei burgunde si pleaca la Worms hotarat sa o ia de sotie. Pentru a-si atinge scopul, el lupta impotriva danezilor si saxonilor, care au declarat razboi burgunzilor, si se ofera sa il ajute pe Gunther sa o cucereasca pe Brünhild, regina unui tinut indepartat. Brünhild doreste sa il ia de sot doar pe cel care o poate invinge in trei probe. Singurul in masura sa faca acest lucru este Siegfried, care se prezinta ca vasal al lui Gunther. Eroul din Xanten lupta alaturi de regele burgund, imbracat intr-o mantie care ii confera invizibilitate si ii sporeste puterile.

Vezi si Blestemul cantecului sinucigas – VIDEO 

Dupa cucerirea reginei din Isenstein, in Worms are loc o nunta dubla: Gunther se casatoreste cu Brünhild, iar Siegfried cu Crimhilda. Nunta este umbrita de lacrimile lui Brünhild, care se simte jignita de mezalianta dintre cumnata sa si cel pe care ea il considera un vasal al regilor burgunzi. Ea refuza sa il accepte pe Gunther ca sot, iar Siegfried participa la a doua inselare a lui Brünhild, luptandu-se cu ea deghizat in regele burgund. Dupa ce aceasta se recunoaste invinsa, Siegfried se retrage, nu inainte de a-i lua reginei un inel de pe deget si centura, pe care i le daruieste apoi lui Kriemhild.
Siegfried si Kriemhild pleaca la Xanten. Ea ar fi dorit sa il ia cu sine si pe Hagen, dar acesta refuza vehement. Dupa 10 ani, acestia sunt invitati sa isi viziteze rudeniile din Worms. Aici are loc o cearta intre Brünhild si Kriemhild, cauzata de necunoasterea adevarului de catre nici una din regine. Brünhild il numeste pe Siegfried vasal, in timp ce Kriemhild sustine ca sotul ei este un rege chiar mai mare decat Gunther. Cearta culmineaza atunci cand Kriemhild doreste sa intre in dom inaintea reginei din Worms. Brünhild spune ca nu se cuvine ca o sotie de vasal sa intre in biserica inaintea reginei, la care Kriemhild o numeste pe cumnata sa amanta de vasal. Ea este convinsa ca Siegfried a fost primul barbat din viata lui Brünhild si drept dovada arata inelul si centura pe care le-a adus cu sine de la Xanten.
Siegfried este silit sa dea explicatii pentru comportamentul sotiei sale. El jura solemn ca nu este vinovat de vorbele ei si promite sa o educe mai bine. Hagen considera ca jignirea reginei trebuie razbunata si pune la cale uciderea lui Siegfried, primind acceptul lui Gunther. Siegfried este ucis in timpul unei vanatori de catre Hagen, care a aflat secretul vulnerabilitatii eroului chiar de la sotia eroului.
Dupa 13 ani de doliu, Kriemhild accepta sa il ia de sot pe Etzel, regele hunilor, sperand ca va reusi astfel sa razbune moartea lui Siegfried. Dupa alti 13 ani, rugat de sotia sa, Etzel isi invita cumnatii sa vina in vizita. In urma provocarilor lui Kriemhild si Hagen, in Etzelburg se declanseaza o lupta intre burgunzi si razboinicii regelui hun. Mii de oameni sunt omorati de ambele parti, printre care si Gernot si Giselher. In cele din urma, Gunther si Hagen sunt luati prizonieri.
Crimhilda cere sa i se restituie comoara lui Siegfried. Hagen raspunde ca va spune unde este ascunsa comoara doar dupa ce Gunther va fi mort. Kriemhild porunceste ca fratele ei sa fie ucis. Hagen refuza si in aceste conditii sa spuna unde este comoara, iar Kriemhild ii taie capul cu sabia lui Hagen. Hildebrand, armurierul lui Dietrich von Bern, o ucide pe Kriemhild ca pedeapsa pentru faptul ca ea, ca femeie, a ridicat sabia asupra unui mare luptator.Adauga un comentariu