Local

Cantina de Ajutor Social oferă hrană pentru aproape 150 de persoane defavorizate din municipiul Iași

Publicat: 12 nov. 2020
Cantina de Ajutor Social Iași sprijină pe perioada stării de alertă aproximativ 150 de persoane defavorizate care nu își pot asigura o masă caldă
Cantina De ajutor Social Iași

La Cantina de Ajutor Social, din subordinea Direcției de Asistență Socială Iași, aproape 150 de persoane defavorizate primesc servicii sociale. Beneficiarii sunt de cele mai multe ori cei cu venituri reduse, iar unii dintre ei nu își pot asigura hrana din cauză că sunt imobilizați. Pentru astfel de persoane, Cantina de Ajutor Social face și livrări la domiciliu pe raza municipiului Iași

Pe perioada stării de alertă, la Cantina de Ajutor Social, aflată în subordinea Direcției de Asistență Socială (DAS) Iași, se asigură hrană pentru aproape 150 de beneficiari, aceștia fiind persoane care obțin lunar un venit minim garantat. Zeci de persoane defavorizate sau care nu se pot deplasa primesc hrană caldă de două ori pe săptămână, cantitate care asigură masa unei persoane timp de patru zile. Pentru celelalte trei zile ale săptămânii, beneficiarii primesc hrană rece. Programul cantinei este în intervalul orar 12-13, în zilele de luni și joi, atunci când primesc mâncare caldă pentru următoarea zi și, totodată, hrană rece pentru restul zilelor, în funcție de cum își împart alimentele.

„Avem la momentul actual un număr de aproape 150 de beneficiari cu venit minim garantat. Banii pentru asigurarea activității cantinei sunt asigurați din bugetul local al Primăriei Municipiului Iași. Am luat aceste măsuri ,cu programul redus, pentru că avem de a face cu un grup de beneficiari pe care nu avem posibilitatea să îi testăm de fiecare dată. Când se distribuie mâncare caldă, personalul cantinei dezinfectează toate instrumentele cu care lucrează, după care sunt introduse în cantină”, a declarat Luminița Munteanu, director Direcția de Asistență Socială.

Persoanele imobilizate pot primi la domiciliu mâncare livrată de la Cantina de Ajutor Social

Cantina de Ajutor Social nu se adresează cu titlu gratuit tuturor persoanelor. Pot solicita hrană caldă prin cantină și persoanele vârstnice cu venituri reduse, dar și persoanele cu dizabilități. Persoanele care beneficiază de un venit net lunar trebuie să țină cont că, în conformitate cu articolul de lege al cantinelor sociale, au obligația de a plăti 30 la sută din venitul pe care îl au, nu mai mult însă de valoarea mesei pe o lună de zile. Valoarea mesei pe zi este de 12 lei.

„Avem posibilitatea de a duce mâncarea acasă pentru persoanele care nu se pot deplasa. Avem la dispoziție o mașină, pe care am achiziționat-o, pentru livrarea la domiciliu a mâncării calde. Mâncarea este foarte bună. De cel puțin 9 ani personalul de acolo prepară mâncare foarte bună. Beneficiarii noștrii, sperăm noi că sunt mulțumiți”, a mai declarat directorul DAS Iași.

Ieșenii care pot beneficia gratuit de serviciile sociale oferite de cantină

Din categoriile persoanelor defavorizate care pot beneficia gratuit de serviciile sociale oferite de Cantina de Ajutor Social din Iași fac parte: copiii în vârstă de pânăla 18 ani, aflați în întreținerea acelor familii al căror venit net mediu lunar pe o persoană este sub nivelul venitului net lunar, pentru o persoană singură, luat în calcul la stabilirea ajutorului social.
Totodată, beneficiază persoanele al căror venit este de până la nivelul venitului net lunar pentru o persoană singură, pensionarii, invalizii și bolnavii cronici precum și orice persoană care, temporar, nu realizează venituri pe o perioadă de cel mult 90 de zile pe an. De asemenea, obțin acest ajutor și persoanele care au împlinit vârsta de pensionare, aflate într-una dintre următoarele situații: sunt izolate social, nu au susținători legali, sunt lipsite de venituri.

Adauga un comentariu