Info Turism

Cantitate record de gunoaie pe Lacul Bicaz. Voluntarii au reusit sa curete zona

Publicat: 25 iul. 2018
9

120 de tone de gunoaie au fost adunate, intr-o singura saptamana, de pe Lacul Bicaz.

Autoritatile locale, dar si zeci de voluntari, au demarat un amplu program de ecologizare si au reusit sa curete apa de mizeriile aduse de torenti.

Munti de gunoaie s-au strans pe lacul Bicaz, care se intinde pe o distanta de 40 de kilometri. Viiturile aduc an de an aici tone de deseuri. Pentru a ecologiza zona, a fost nevoie de ajutorul a zeci de voluntari, pompieri, jandarmi si silvicultori.

Teodor Strat, inginer-sef sistemul de Gospodarire a Apelor Neamt: “Se lucreaza cu 9 ambarcatiuni pentru colectare PET-uri, cu un buldo-escavator, cu un escavator cu graifar si o macara a celor de la Hidroconstructia, care momentan s-a defectat, si cu basculante.”

Nicolae Salagean, primarul orasului Bicaz: “Ca in acest an nu am intalnit niciodata cantitati atat de mari. Sunt deseuri lemnoase, ambalaje din plastic si tot ce de regula gospodarii cu ghilimele, in loc sa colecteze, le depoziteaza pe malul paraielor si de acolo sunt preluate de ape.”

La aceasta ampla operatiune de ecologizare au participat si cateva firme private.

Pana acum, s-au colectat 120 de tone de deseuri, care au fost duse la o statie de sortare .

Ionut Rapanu, sef statie de colectare: “Aici, angajatii le pun pe categorii pe culori si de aici vor merge la presa. Vor fi balotati si apoi spre clientii cu care avem contract pentru reciclarea finala.”

Pe de alta parte, turistii care ajung in zona cred ca cei care lasa in urma lor mizerie pot fi opriti doar cu amenzi serioase.

La fel de adevarat este ca in apropierea lacului sunt putine tomberoane.

Adauga un comentariu