Magazin

Cantitatea de hrană ideală la pisici

Publicat: 13 mai 2022

Cât de mult ar trebui să mănânce o pisică? Este o întrebare la care mulți iubitori ai felinelor doresc un răspuns, mai ales atunci când vorbim despre cele crescute în apartament. Conform statisticilor, una din trei pisici este supraponderală. Ce trebuie să faci? Trebuie doar să fii atent la cât are voie să mănânce o pisică pentru a o menține sănătoasă.

La fiecare etapă de creștere pisica trebuie să aibă parte de tipuri și modalități de hrană diferite. În general, un medic veterinar îți poate explica cat trebuie sa manance o pisica de la naștere și pe tot parcursul vieții. Pisica trebuie să aibă parte mereu de hrană sănătoasă, adecvată și în conformitate cu situația fiecărei feline în parte.

De la 0 la 4 săptămâni

Orice pui are nevoie la naștere de laptele mamei. În cazul pisicii, aceasta va primi pe parcursul a patru săptămâni de la naștere laptele mamei sale, care este foarte bogat în substanțe nutritive. În primele zile, după fătare, laptele matern se numește colostru. Acesta are o consistența asemănătoare cu a laptelui, însă compoziția este diferită. Apoi până la vârstă de 3-4 săptămâni va mânca exclusiv lapte. Pentru pisoii orfani, medicul veterinar poate recomanda un lapte praf, formulă specială, ce le va oferi cantiateta de substanțe nutritive necesare.

Nu trebuie să te îngrijorezi dacă puiul de pisica pierde puțin în greutate. Este ceva absolut normal pentru că el învață cum să se hrănească și procesul poate fi epuizant pentru acesta. Vei vedea că odată adaptat situației va începe să ia în greutate. Dacă dorești, îl poți cântări periodic și ulterior să te consulți cu medicul veterinar pentru a te asigura că totul este în regulă. În orice caz, dacă pisoii sunt împreună cu mama și totul merge bine, atunci nu trebuie să îți faci griji. Asigură-i mamei hrană, un loc cald și curat și natura își va urma cursul.

De la 4 săptămâni la 4 luni

Deja pisoiul a deschis ochii, este un ghemotoc de blană care umblă peste tot. Este absolut normal ca acesta să fie interesat și de altceva. Următoarea etapă va fi deci trecerea treptată la alimentația solidă, pentru că urmează înțărcarea. Ai două metode la dispoziție:

1.Hrană umedă

2.Crochete pe care le poți înmuia în lapte special pentru pisici sau în apă călduță.

Întotdeauna trebuie să îi oferi pisoiului hrană special concepută, care să ofere toate ingredientele necesare dezvoltării sănătoase și întăririi imunității, mai ales că după înțărcare este nevoie de ajutor suplimentar în acest sens.

Cum educi pisoiul să aibă un stil de hrănire sănătos? Trebuie să existe o distincție clară între locul în care mănâncă și restul activităților (litieră, sisal). Încă un lucru important: pisicile trebuie să aibă mereu un bol cu apă proaspătă deoarece hidratarea este foarte importantă atât în perioada de dezvoltare, cât și după ce crește.

De la 4 luni la 12 luni

După ce a depășit vârsta de 4 luni, trebuie menținute aceleași obiceiuri de alimentație. De asemenea, asigură-te că are mereu un loc liniștit și curat unde să mănânce și să bea apă.

Pisicile mănâncă foarte des, însă în cantități mici. Pot avea chiar până la 20 de mese zilnic. Nu îți face griji. Sunt pisici care își creează o rutină de hrănire și în clipa aceea, chiar dacă nu ești acasă o zi întreagă, îi poți lăsa mâncarea în bol pentru că își va lua doar necesarul de moment.

Recomandăm cu tărie sterilizarea pisicilor, însă trebuie să fii conștient că după acest pas obiceiurile ei se vor schimba puțin, inclusiv cel de a mânca. Astfel va deveni puțin mai leneșă și mai pofticioasă. Există deci riscul de a lua în greutate dacă nu te ocupi de acest aspect. Din fericire, există hrană specială pentru pisicile sterilizate, chiar și pentru anumite rase de feline. De asemenea, consultă medicul veterinar care îți va da sfaturile adecvate.

După 12 luni

Pisoiul a devenit acum adult. În consecință și modul de hrănire se schimbă. Trebuie să ții cont, pe lângă faptul că este să nu sterilizat, și de stilul de viață. Pentru pisicile care cresc în interior trebuie să ai grijă la cantitatea de hrană oferită, deoarece ele nu consumă la fel de multă energie la fel de mult ca pisicile care cresc la curte.

O alimentație sănătoasă înseamnă o pisică sănătoasă și fericită.

 

 

 
Adauga un comentariu