News Flash:

CAPA - un ambitios proiect de dezvoltare locala

8 Octombrie 1999
927 Vizualizari | 0 Comentarii
•Creata de organizatia World Vision (WV) si de Fondul Romano-American de Investitii (FRAI), fundatia vizeaza incurajarea microintreprinderilor si micilor afaceri •Accesul la creditele oferite de CAPA va fi mult mai facil decit in cazul creditelor bancare

Ieri, 7 octombrie, a avut loc la Sala de festivitati a Institutului Ecumenic "Sf. Nicolae" lansarea oficiala in Iasi a proiectului CAPA (Creditare, Asistenta, Pregatire pentru Afaceri), dupa ce acesta si-a probat calitatile la Cluj si Craiova, localitati in care este operational din 1995.
Interventiile lui Manoharan Kamaleson, director executiv al CAPA, Angela Popescu, coordonator microcredite FRAI, si Christopher Shore, director national WV Romania au conturat activitatea organizatiei pina acest moment si perspectivele proiectului in Iasi, perspective calificate de Manoharan Kamaleson drept promitatoare: "Sint alaturi de CAPA inca de la inceput si, dupa prima analiza, intentia noastra a fost sa pornim cu Iasi si Cluj, Iasi fiind a doua alegere, dar, din diverse motive, am ajuns la Craiova. Iasul are un potential brut foarte important. Cred ca Iasul va deveni curind unul dintre centrele noastre cele mai puternice".
In date strict economice, proiectele de creditare ofera posibilitatea obtinerii unor imprumuturi de minim 500 de USD (cele mai mici credite acordate fiind totusi de 1.000 de USD) si de maxim 15.000 (maxim 10.000 USD la prima cerere), dobinda fiind de 22-26% pe an (in functie de destinatia creditului) la o perioada de rambursare de 6-18 luni, accesul fiind permis firmelor mici si foarte mici care activeaza in orice domeniu de activitate - agricultura, productie, comert, servicii. Creditele obtinute pot fi utilizate atit pentru finantarea activelor circulante, cit si pentru investitii, utilizarea lor fiind monitorizata de specialistii CAPA. Acest fapt este impus si de faptul ca oamenii nu sint inca obisnuiti cu functionarea pietei libere; acesta este singurul risc al sistemului de creditare practicat de CAPA, riscul de tara fiind aici irelevant. Angela Popescu, coordonator microcredite FRAI, a accentuat faptul ca nu exista un anumit tip de firma care este favorizat pentru creditare, dintre indicatorii economici cel mai important fiind cash-flow-ul, si nu cifra de afaceri sau rata rentabilitatii.

Conditii facile de creditare

Pentru obtinerea creditului, un solicitant trebuie sa se prezinte la analistii CAPA cu ultimele doua balante contabile si cu ultimul bilant (in copie, semnate si stampilate), urmind ca, dupa achitarea unei taxe de 35 de USD, sa fie consiliat in vederea elaborarii unui plan de afaceri si a previziunii fluxului de numerar. Dupa prezentarea garantiilor solicitate (se prefera garantarea cu activele care urmeaza a fi achizitionate cu ajutorul creditului) si dupa plata unei taxe de procesare documentele de imprumut trebuie semnate in fata unui notar public. Toate procedurile dureaza circa 10 zile, perioada putind fi redusa daca solicitantul prezinta cu promptitudine toate informatiile si documentele cerute.
Pina in august 1999, prin birourile din Cluj si Craiova, CAPA a oferit 512 credite in valoare totala de 3,6 milioane de USD si au fost asistati peste 500 de oameni care au o afacere mica. Au fost create peste 800 de locuri de munca si au fost sustinute peste 3.150 locuri de munca (din care circa 33% sint ocupate de femei), Manoharan Kamaleson apreciind ca pentru crearea unui loc de munca este nevoie de un imprumut de 4.500 de USD, iar pentru mentinerea unui loc de munca de un imprumut de 1.000 de USD.
Obiectivul declarat al CAPA este de a deveni o sursa stabila de credite pentru sprijinirea sectorului intreprinderilor mici si foarte mici, cunoscute fiind dificultatile de obtinere a creditelor bancare. Interesant este faptul ca, desi organizatia CAPA este rezultatul initiativei conjugate a WV si FRAI, banii investiti, cel putin in Iasi, vin din partea Guvernului Canadei, acesta intentionind sa acorde, global, imprumuturi de peste 21 de milioane de USD, fonduri ce vor sustine peste 21.000 de locuri de munca si vor crea alte 2.800.

Incurajarea economiei locale detrmina un mai bun climat social

World Vision International activeaza in peste 1.000 de tari din lume, in toate domeniile dezvoltarii economice, educatiei, ajutorarii in caz de dezastre naturale, agriculturii si asistentei medicale, activind in lume de 50 de ani si in Romania de 10 ani. In zona Iasi, programele WV au avut ca punct de plecare Hirlaul, primul program fiind adresat caminului spital din localitate, fiind urmat in 1996 de un program adresat in special zonelor rurale si de unul orientat clar catre micile afaceri. Interesul manifestat in problemele de creditare a fost explicat de Christopher Shore, director national al organizatiei in Romania prin faptul ca baza asistentei sociale o reprezinta de fapt incurajarea mediului economic (peste 80% din cazurile de abandon avind cauze economice) si, in primul rind, incurajarea micilor afaceri. Manoharan Kamaleson a adaugat ca "in America de Nord si in Europa Occidentala, 90% din locurile de munca sint asigurate de micile afaceri. In Romania este mare nevoie de locuri de munca; de fapt, multi oameni care au o slujba sint xsub-angajatix, primind foarte putini bani pentru ceea ce fac. Am umblat prin Iasi si am vazut multe firme mici care doresc sa faca ceva: daca le incurajam pe acestea, poate multi altii vor dori sa le urmeze exemplul, creindu-se astfel un mediu economic puternic. Ambitia noastra este de a stimula economia locala, de a crea noi locuri de munca si o crestere in economia nationala. Cresterea trebuie sa provina din acest sector si nu din cel al macro-firmelor, pentru ca o crestere generata de acestea din urma este foarte instabila: poti avea un moment de virf urmat de un colaps care ucide intreaga economie. Am observat oamenii de afaceri locali au enorme dificultati de acces la credite, unii dintre ei avind nevoie disperata de fonduri. E o piata in crestere aici, firmele din zona au un potential indiscutabil. Vom incerca o metodologie pliata pe nevoile Iasului. E nevoie de diverse nivele de credit si de produse financiare specifice. Ceea ce am prezentat aici e produsul principal, dar vom dezvolta si altele in masura sa stimuleze economia locala. Atmosfera de aici e mult mai buna decit cea din alte orase. S-ar putea sa ma insel; de multe ori afacerile sint o chestiune de instinct si, in cazul Iasului, instinctul imi spune ca lucrurile pot merge bine".

Alec Danila
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1694 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013179 (s)