Prima pagină » Actualitate » Capcana cardurilor sociale. Ce au pățit sute de români!
Capcana cardurilor sociale. Ce au pățit sute de români!

Capcana cardurilor sociale. Ce au pățit sute de români!

09 oct. 2022, 10:00, 1 ,
BZI.ro, în Actualitate

Niște greșeli banale i-au costat scump pe unii români care se bucurau că au ce mânca, după ce au primit carduri sociale.

De la 1 iunie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a început procesul de emitere, distribuire și încărcare a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”. Tichetele, oferite pe suport electronic (card), au o valoare nominală de câte 250 lei și sunt destinate persoanelor aflate în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, iar scopul este clar: pentru pentru achiziția de produse alimentare și mese calde. Unii români însă, din grabă sau neștiință, au achitat cu respectivele carduri cumpărăturile obișnuite, iar în momentul în care s-a raportat faptul că au luat mâncare pentru animale sau detergenți, dispozitivele de plată au fost blocate.

„Dragi utilizatori de carduri sociale primite de la Stat, nu cumparati nimic, decat alimente pentru oameni, nu cumparati hrana pentru animale, pentru ca vi se vor bloca cardurile si ajutorul este anulat! Nu cumparati servetele, hartie igienica, detergenti etc., chiar daca magaziunul va spune ca e ok! Noi am pierdut dreptul pentru ca am cumparat 2 cutii hrana pentru catel, la casa de marcat ni s-a spus ca este ok dar dupa, ni s-a anulat dreptul de a mai beneficia de acesti banuti pe motiv ca sunt destinati strict pentru hrana oamenilor! Copilul meu nu mai poate beneficia de acest ajutor! Mare grija!”, este unul dintre sutele de mesaje ale românilor care s-au trezit că au cardurile blocate.

În timp ce unii recunosc faptul că a fost vina lor, alții susțin că au pățit-o din cauza unor vânzătoare neatente:

„Și noi am comis-o azi… Din lenea unei casierite care nu a vrut sa faca un al doilea bon separat pentru o plastelina de 5 lei si ne-a bagat-o pe acelasi bon. Probleme sunt multe cu programul asta… Atentia insa trebuie sa fie la noi”.

Pe lângă faptul că le-au fost blocate cardurile, persoanele s-ar putea trezi și cu niște amenzi usturătoare, întrucât legea predeve următoarele:

„Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde în alt scop decât cel prevăzut de prezenta ordonanță de urgență. (…) Contravențiile prevăzute la alin. 1 lit. a) se sancționează după cum urmează: între 1,5 și 2 puncte-amendă. Un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit în condițiile legii”.

Comentarii
  • Marș la muncă !, nu mai sta cu mîna întinsă !, că așa zisele ajutoare nu cad din cer și nu le dau politicienii de la ei de acasă !, sunt jepcuite de pe alți care au și 2, 3 joburi și nu își văd capu de muncă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *