International

Capitala Spaniei solicită ajutorul Armatei, pentru a face față luptei împotriva noului coronavirus

Publicat: 23 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Capitala Spaniei solicită ajutorul Armatei pentru a face față luptei împotriva noului coronavirus
Bărbat din Spania, purtând mască, pe stradă

Miercuri, 23 septembrie 2020, administraţia regiunii Madrid a transmis că are nevoie de ajutorul Armatei în cel mai scurt timp. Adjunctul liderului regional, Ignacio Aguado, a precizat că joi vor fi solicitați oficial militarii, pentru intervenția logistică, dar și Poliția, pentru mobilizarea agenților.

„Cerem guvernului, în primul rând, sprijin logistic militar pentru instalarea corturilor, testarea cetăţenilor şi dezinfectarea tuturor zonelor sanitare, afectate de restricţiile de circulaţie. Cerem şi mobilizarea a 222 de agenţi de Poliţie Naţională şi Gardă Civilă, în cele 37 de zone sanitare, ca să facă inspecţii pentru respectarea carantinei şi să aplice amenzi dacă este cazul.

Avem nevoie şi să deblocheze birocraţia care ne împiedică să angajăm 300 de cadre sanitare, medici extracomunitari, care au făcut o treabă bună în primul val de COVID-19 şi care acum nu pot fi luaţi din cauza restricţiilor impuse de stat”, a spus Ignacio Aguado, vicepreşedintele guvernului regional Madrid.

Spania întâmpină o problemă greu de imaginat! Nu știe cum să folosească sumele de bani provenite din fondul de revenire al UE

Spania întâmpină o problemă greu de imaginat! După ce a intrat în posesia unei sume importante din fondul Uniunii Europene, pentru a-și reveni după haosul provocat de noul coronavirus, nu știe cum să utilizeze toți acești bani.

„Aceasta nu este o criză de bani, este o criză de idei”, a declarat o sursă, făcând referire la toate proiectele concrete de investiţii menite să vină în ajutorul economiei, pentru a ieși dintr-o recesiune istorică.

De la debutul pandemiei, Spania a înregistrat peste 640.000 de cazuri de infecţie cu COVID-19, cel mai mare număr din Europa Occidentală şi peste 30.000 de decese. Astfel, statul spaniol a consemnat o cădere gravă în Europa, economia acestuia înregistrând o contracţie de 18,5% în al doilea trimestru.

În acest mod, Spania va primi aproximativ 140 de miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi din fondul de revenire al UE în valoare de 750 de miliarde de euro, pentru a ajuta țara să își revină.

Fondurile alocate Spaniei includ granturi în valoare de 43 de miliarde de euro numai în următorii doi ani, echivalentul a 8% din cheltuieile anuale ale Spaniei.

„Nu este uşor să cheltui toţi aceşti bani”, a spus o altă sursă guvernamentală. Conform surselor apropiate de managementul fondurilor europene, există temeri referitoare la modul cum trebuie stabilit mecanismul pentru a putea absorbi toată această lichiditate.

Recomandarea de a cheltui banii vine de la Comisia Europeană, care propune energia verde, transportul și investițiile în digitalizare.

Spania întâmpină o problemă greu de imaginat!

Pedro Sanchez, premierul spaniol, s-a luptat din răsputeri să obțină fonduri cât mai mari la summitul UE din luna iulie. Astfel, acesta și-a pus subordonaţii să se ocupe de supervizarea implementării planului de revenire. Apoi, va urma să se implementeze şi un grup de consultanţă compus din directori de companii.

Pe de altă parte, Nadia Calvino, ministrul spaniol al Economiei, este și ea un element important în chestiunea menționată, deoarece trebuie să termine un plan de reforme, care va fi prezentat Buxelles-ului până la data de 15 octombrie. Planul trebuie să conţină principalele proiecte eligibile pentru fonduri de la UE.

Adauga un comentariu