Destinatii turistice

Capitala sporturilor de iarna: Localitatea Kitzbuhel – FOTO

Publicat: 21 ian. 2012

Ceea ce a fost la inceputurile sale un mic oras medieval ascuns in Alpii Tirolezi, s-a transformat cu timpul pana intr-atat, incat in zilele noastre este considerat destinatia secreta din visurile oricarui impatimit al sporturilor de iarna.

Dincolo de partiile si facilitatile ideale pentru schiat, Kitzbühel este un minunat obiectiv istorico-cultural. Pe scurt, schior pasionat sau simplu turist, te vei simti minunat in aceasta bijuterie austriaca. Cum iarna este in plina desfasurare, ai toate motivele pentru o aventura alba in Kitzbühel!

De la barbarii germanici la capitala schiatului

Alunecand intre legenda si modernitate, Kitzbühel isi poarta cu mandrie atat blazonul medieval, cat si renumele de cea mai apreciata destinatie de iarna pentru schiori.

Locatia in sine beneficiaza de un trecut cel putin interesant, marcat de numeroase evenimente istorice. Arheologii care au efectuat sapaturi in anii ’70 ai secolului trecut ne anunta ca primii locuitori ai perimetrului de astazi al orasului au fost minerii de sorginte traco-ilira, care intre anii 1100-800 inainte de Hristos s-au stabilit in zona pentru a sapa dupa zacamintele de cupru din dealurile care marginesc si astazi orasul.

In jurul anului 15 dupa Hristos, imparatul roman Augustus definitiveaza cucerirea completa a Alpilor, proclamand in partile de astazi ale Austriei, provincia romana Noricum. Dupa caderea dramatica a Cetatii celor Şapte Coline si disparitia Imperiului Roman, triburile germanice ale bavarilor se stabilesc in regiunea Kitzbühel si incep sa defriseze padurile seculare din imprejurimi. Se intampla in preajma anilor 800 dupa Hristos, iar oraselul incepea sa se faca cunoscut pe marea scena a lumii.

Primele referiri istorice apar 400 de ani mai tarziu, cand „Chizzingesspuehel” este mentionat intr-un document al Manastirii Chensee ca fiind o asezare fondata pe un deal de catre clanul Buhel, apartinand tot de triburile bavarilor. Localitatea devine mai apoi parte componenta din Bavaria Superioara, undeva in anul 1225. Data de 6 iunie 1271 este de maxima importanta pentru Kitzbühel, deoarece atunci Louis al doilea, Duce de Bavaria, l-a declarat drept oras in toata puterea cuvantului, Kitzbühel fiind inconjurat de ziduri masive ale caror ruine se pot admira si astazi.

Dupa casatoria printesei Margarete Maultasch cu ducele bavarez Louis V de Branderburg din anul 1342, Kitzbühel devine parte din provincia Tirolului. In urma Pacii de la Sharding, orasul revine Bavariei, pentru ca in anul 1504 Kitzbühel sa se intoarca inapoi in Tirol. Orasul continua sa faca parte din domeniile casei de Lamberg pana in anul 1840, cand in urma unei ceremonii fastuoase este inapoiat statului austriac. Dupa rebeliunea tirolezilor impotriva lui Napoleon, orasul mai intra odata sub administratie bavareza, pentru ca in urma Congresului de la Viena, sa reintre definitiv sub granitele austriece.

Dupa anul 1875, industria locala si comertul au inflorit, iar in timpul celor doua conflagratii mondiale care au ravasit Batranul Continent in secolul trecut, orasul a trecut cu bine, fiind de fiecare data in afara fronturilor.

Ce ofera orasul?

Zona inconjuratoare a orasului ofera peisaje pitoresti si frumuseti naturale, ramase conservate si protejate gratie legilor severe ale statului austriac. De fapt, intreaga vale unde este astazi situat orasul este garnisita de pajisti alpine. Cea mai mare concentrare de pajisti inflorite se afla pe malurile raului Ache si in zona celebrului „Wilder Kaiser”.

Agricultura ecologica si-a pus in mod stralucit amprenta pe impactul vizual al intregii zone. Contributia semnificativa a fermierilor tirolezi se poate observa cu ochiul liber la orice colt. Este chiar dificil sa iti imaginezi Kitzbühel fara fermele idilice, pasunile domoale, imprejmuite cu garduri din lemn caracteristice regiunii, sau capitele de fan.

Pentru cei pasionati de istorie si arhitectura, o excursie printre bisericile si capelele din regiune este mai mult decat indicata. Timp de secole, viata rurala din Tirol a fost marcata de influenta Bisericii Romano-Catolice, si chiar daca credinta oamenilor a scazut mult in zilele noastre, multe obiceiuri si traditii specifice se mai pastreaza inca in sate. Acestea includ un numar de procesiuni religioase tinute in Tirol in fiecare an, laolalta cu cele cateva sarbatori precum Corpus Christi, in cadrul carora comunitatile locale se reunesc la biserica.

Drumetii, schiat, snowboarding…

Una dintre aventurile din Kizbuhel care trebuiesc neaparat incercate consta in parcurgerea traseului care leaga orasul-statiune de pasunile Bichlalm. Totusi, mandria localitatii consta in faptul ca a devenit in ultimii ani cea mai renumita destinatie de schi din intreaga Austrie, ceea ce la posibilitatile in domeniu ale tarii in cauza, este prin definitie o performanta de invidiat!

Istoria schiatului in Kitzbühel incepe acum circa 120 de ani, orasul administrand de fapt primele partii si trasee de schi amenajate special din intreaga lume. Legendele Franz Reisch, Toni Sailer si alti sportivi de marca austrieci, au dominat timp de decenii intrecerile de la Hahnenkamm si Kitzbühel’s „Alpine Skiing Dream Team”, aducand celebritatea meritata pentru „Orasul Caprei Negre”, cum mai este supranumit Kitzbühel.

Situate intre muntii Hahnehkamm (1712 metri inaltime) si Kitzbuhler Horn (1996 metri), se afla partiile care gazduiesc Cupa Mondiala la Schi, eveniment anual. Tot aici are loc cea mai importanta faza a evenimentului, cursa de coborare pe celebra partie Streif.

Şi aceasta nu este decat inceputul! Kizbuhel ofera impatimitilor sporturilor de iarna un total de 170 de partii de schi si 33 kilometri de trasee propice schiatului. Un numar record de 54 de telecabine si telescaune deservesc sutele de mii de turisti din toate colturile lumii, care sosesc aici iarna. Daca sunteti novici in ale schiatului, ei bine in Kitzbühel functioneaza 8 scoli de schi, unde peste 500 de instructori de schi si alte sporturi de iarna va vor ajuta sa va familiarizati cu lunecatul pe zapada si gheata, sub toate formele posibile inventate de om!

Nici snowboarderii nu sunt uitati, ba chiar ar putea sa creada (nu fara temei), ca au ajuns nici mai mult nici mai putin decat in Paradisul zborului pe placa si al adrenalinei sanatoase, in doze maxime!loading...

Adauga un comentariu