National

Capitanul Ratoi va fi scos basma curata

Publicat: 09 ian. 2000

•Desi rechizitoriul este terminat pentru trimiterea in judecata a lui Ratoi in cazul „Nantes”, prim-procurorul Mihai Stefan tergiverseaza semnarea lui

Acum doua zile, a fost finalizat rechizitoriul intocmit impotriva capitanului Cristian Ratoi (fiul primarului din Pascani, Neculai Ratoi), din cadrul Biroului de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare. In luna septembrie, el l-a agresat pe patronul francez al casei de amanet SC Nantes SRL. Agresiunea asupra lui Didier Corroller, patronul casei de amanet Nantes, a fost comisa de capitanul Ratoi pe 15 septembrie, in chiar sediul firmei situata in imediata apropiere a Palatului de Justitie. Francezul a fost strans in usa de catre politist, sub ochii angajatilor firmei si a doi sublocotenenti de Politie, colegi ai lui Ratoi.

Capitanul Cristian Ratoi a mai luat de la Didier Corroller o geanta cu acte personale, care apoi i-a fost restituita. Francezul a depus o plangere la Parchetul Militar Iasi, iar dosarul a fost preluat de catre procurorul militar Irinel Rotariu. In timpul cercetarilor, in afara de declaratiile angajatilor SC Nantes, au depus marturie si colegii de serviciu ai lui Ratoi, acestia incriminandu-l pe capitan. In ciuda acestora, se pare ca Ratoi va fi scos basma curata, pentru ca prim-procurorul Parchetului Militar tergiverseaza semnarea rechizitoriului pentru trimiterea in judecata.

Aceasta deoarece gradul militar al lui Irinel Rotariu nu-i permite sa semneze rechizitoriul impotriva lui Ratoi, singurul abilitat fiind prim-procurorul Mihai Stefan. Mai mult, se pare ca Ratoi va fi scos de sub urmarire penala. „Am auzit ca se va invoca existenta Legii Politiei, Legea 26/1994 pentru scoaterea de sub urmarirea penala a capitanului. Legea, citita si de catre un necunoscator, nu poate decat sa scoata in evidenta ca Politia are obligatia sa apere drepturile cetatenilor, sa protejeze integritatea lor corporala si sa actioneze conform dispozitiilor legale, adica cele din Codul de Procedura Penala. Nu avem cunostinta despre o anumita interventie la prim-procurorul Mihai Stefan pentru scoaterea lui Ratoi de sub urmarire penala, dar nu este exclus.

In ciuda faptului ca procurorul care s-a ocupat de urmarirea penala a intocmit deja rechizitoriul pentru trimiterea in judecata a capitanului Ratoi, rezolutia se pare ca va fi neinceperea urmaririi penale! Aceasta in ciuda faptului ca dosarul a fost aprovizionat puternic cu toate probele de care era nevoie — declaratiile martorilor, certificat medico-legal — si nu se poate vorbi despre inexistenta faptei”, ne-a precizat Ioana Moisescu, avocatul lui Didier Corroller. Ea a adaugat ca, daca nu i se va face dreptate la Iasi, va recurge la instantele superioare, ajungand chiar si la Avocatul Poporului. Patronul francez are un certificat medico-legal eliberat in urma ranilor provocate de agresiunea capitanului Ratoi. In document sunt precizate unele leziuni pe care Didier Corroller nu si le putea produce singur. Daca Ratoi nu va fi trimis in judecata pentru ceea ce a facut, in timp ce purta haina de politist, este sigur ca asupra celor care au avut pe mana dosarul s-au exercitat presiuni.loading...

Adauga un comentariu