Arte vizuale

Capodopera pierduta a lui Leonardo da Vinci, identificata

Publicat: 01 sept. 2014
3

O capodopera pierduta a lui Leonardo da Vinci a fost identificata de o echipa de experti, in urma analizei unei amprente digitale a artistului gasita pe pictura.

Cel care atesta ilustra paternitate a operei – lucrare in ipsos si cerneala pe pergament, cu dimensiunile de 33/24 cm -, este profesorul de istoria artei Martin Kemp de la Universitatea Oxford, care impreuna cu cercetatorii din echipa sa a supus tabloul unei serii de observatii si analize, scrie LaStampa.

Vezi si Misterul unui tablou controversat pictat de Da Vinci, descifrat

Amprenta digitala, care potrivit lui Kemp ar fi foarte asemanatoare cu a alta apartinand lui da Vinci (cea gasita pe lucrarea San Girolamo de la Muzeele Vaticanului, o opera pictata de Leonardo in anii tineretii, cand nu dispunea inca de vreun asistent) a fost identificata de Peter Paul Biro, un expert in arta canadian, cu ajutorul unor imagini realizate cu un aparat foto multispectral, capabil sa evidentieze diferitele straturi de culoare.

Vezi si Descoperire de senzatie in peretii unui castel din Italia – FOTO

Atribuit initial unui artist german de la inceputul secolului XIX si vandut in cadrul unei licitatii la Christie’s in New York in 1998 cu 19.000 de dolari, portretul este acum considerat prima pictura a maestrului italian si estimat la peste 100 milioane lire sterline.

Adauga un comentariu