Secretele istoriei

Capturarea comorilor spaniole de catre Francis Drake

Publicat: 19 ian. 2015
3

Francis Drake (n. cca. 1540, d. 27 ianuarie 1596) a fost un corsar, navigator, negutator de sclavi si om politic englez din era elisabetana. El a fost al doilea comandant al flotei engleze ce a luptat impotriva flotei spaniole in 1588. A fost primul englez care a efectuat circumnavigatia Pamantului din 1577 pana in 1580, iar la intoarcerea sa a fost facut cavaler de regina Elisabeta I a Angliei.

Vezi si Cariera de navigator a lui Francis Drake

A murit de dizenterie, dupa ce a atacat fara succes San Juan, Puerto Rico in 1596. Faptele lui sunt semi-legendare si au facut din el un erou pentru englezi, dar pentru spanioli el era asemenea unui diavol. Drake a fost cunoscut ca si El Draque (Dragonul), care era traducerea literara a numelui sau datorita actiunilor sale. Regele Filip al II-lea a oferit o recompensa de 20 000 de ducati (cam 10 mil. de dolari dupa standardele din 2007) pentru capul lui. In timp ce in Anglia era plans, in Spania era sarbatoare si bucurie.

Vezi si Henry Hudson, celebrul navigator si explorator arctic englez

In 25 decembrie, in apropiere de Lima, Draker a capturat un vas spaniol Grand Captain incarcat cu 25000 de pesos de aur peruvian, reprezentand 37000 de ducati (7 milioane de lire sterline in zilele noastre). Drake a aflat de asemenea despre o alta nava Nuestra Señora de la Concepción, pe care Drake a numit-o Cagafuego si se lanseaza in urmarirea ei. In noaptea de 1 martie Drake o captureaza. La bord au gasit 36 de kilograme de aur pur, un crucifix de aur, bijuterii, 13 cufere pline cu reali de argint si 26 de tone de argint. Continutul navei a fost estimat la 400000 de pesos. Multumit de norocul sau Drake a hotarat sa cineze cu echipajul navei capturate. Putin mai tarziu prizonierii spanioli au fost debarcati, iar Drake le-a dat fiecaruia un cadou in functie de rangul sau si un bilet de libera trecere.
Adauga un comentariu