News Flash:

Caracatita Broadhurst

7 Iulie 2002
4115 Vizualizari | 0 Comentarii
•Broadhurst detine actiuni la peste 70 de societati comerciale din Romania •Dupa "antemergatorii" care pregatesc terenul in vederea preluarii unei intreprinderi, se instaleaza specialistii ce se ocupa de administratie •Sistemul este piramidal si nu se cunosc persoanele care trag sforile afacerii •Afaceri de mii de miliarde de lei

Din punct de vedere al modului de operare, cazul Pangran nu este unic in tara. Asa-zisul fond de investitii Broadhurst Investements Ltd. din Cipru a acaparat in ultimii ani actiuni de la foarte multe societati comerciale din Romania. In prezent, firma off shore din Cipru detine pachete de actiuni la peste 70 de societati comerciale romane. Modul de operare al fondului si strategiile aplicate in fiecare caz in parte tradeaza pregatirea de tip securist a reprezentantilor Broadhurst.
Pentru preluarea unei societati comerciale, reprezentantii fondului au o strategie clar definita si se lucreaza pe etape bine delimitate. Astfel, intr-o prima faza apar oameni precum Dan Adrian Berinde si Dan Burcea, care pregatesc terenul pentru intrarea Broadhurst in societate. Aceste persoane se dedau la tot felul de actiuni pentru a putea facilita intrarea fondului de investitii la conducerea societatii, mergand chiar pana la aducerea firmelor respective in pragul falimentului. Nu de putine ori, reprezentantii Broadhurst atrag de partea lor membri din conducerea societatii si, cu ajutorul lor, distrug orice obstacol ridicat in calea preluarii firmei, actionand in defavoarea actionarilor si a salariatilor.

Esalonul 2 - specialistii

Dupa ce se reuseste preluarea societatii, personaje precum Dan Berinde dispar fara urma si intra in scena o a doua categorie de persoane: specialistii. Este vorba de persoane precum Constantin Paraschiv, actualul director general la Pangran, care au menirea de a repune societatile pe picioare si de a le face rentabile. Persoanele din aceste prime doua categorii sunt angajati directi ai firmei Broadhurst, nu se cunosc si sunt rotiti intre ei pentru a li se pierde urma. Majoritatea sunt fosti securisti sau au detinut functii importante pe timpul fostului regim. Odata ce acestea si-au incheiat misiunea, sunt aduse alte persoane in functiile de conducere, iar acestea au ca obiectiv mentinerea unitatilor la un anumit nivel de rentabilitate.

Piramida cu varf necunoscut

O alta practica de tip securist adoptata de Broadhurst o reprezinta inlantuirea imputernicirilor intre angajati ai fondului. Mai precis, toate pleaca din varful piramidei, de la Andrei Siminel, administrator al Broadhurst Romania, care imputerniceste un numar restrans de persoane sa reprezinte fondul Broadhurst in diverse actiuni. Aceste persoane imputernicesc, la randul lor, alte persoane sa faca acelasi lucru. Algoritmul se repeta de mai multe ori pentru ca verigile lantului sa nu se cunoasca intre ele si pentru a nu se cunoaste adevarata identitate a celor ce conduc fondul. Aceasta este o metoda de tip conspirativ, care este aplicata de serviciile de informatii pentru a ascunde identitatea agentilor si a informatorilor.
In unele cazuri, Broadhurst achizitioneaza un pachet infim de actiuni la diferite societati comerciale pentru a avea acces la datele economice si pentru a putea intra in contact cu persoanele din conducere in vederea preluarii.
Broadhurst a reusit sa achizitioneze actiuni la societati strategice romanesti, a caror cifra de afaceri depaseste cu mult granita zecilor de miliarde de lei. O mare parte din profiturile obtinute de la aceste firme este folosita pentru preluarea altor firme. S-a ajuns astfel ca Broadhurst sa fie prezent in mai toate sectoarele economiei romanesti.

Broadhurst e peste tot

La Iasi, grupul Broadhurst, pe langa Pangran SA, a mai pus ochii si pe alte societati importante. Nu de multe, fondul cipriot a incercat sa puna mana pe cel mai mare producator de medicamente din zona, Antibiotice SA. Broadhurst mai detine actiuni si la o alta societate importanta din domeniul medicamentelor, Iassyfarm. Tot la Iasi, Broadhurst a intrat si in domeniul constructiilor prin intermediul societatii Constructii Feroviare Moldova SA, la care detine peste 5% din actiuni.
In tara, Broadhurst detine pachete insemnate de actiuni la societati precum Alro Slatina, Otel Inox Targoviste, Roti Auto Dragasani, Rafinaria Darmanesti, Rafinaria Astra Ploiesti, Asirom, Electroprecizia Sacele, Romlux, Navrom Galati, Electroaparataj Bucuresti si multe alte societati de renume. Capitalul cumulat al acestor societati depaseste cu mult limita miilor de miliarde, iar cifra lor de afaceri trece bariera a 10.000 de miliarde lei. Toate aceste societati au avut profituri de sute de miliarde lei, o parte din acesti bani intrand in conturile Broadhurst. In acest fel, milioane de dolari sunt scosi din tara prin astfel de firme off shore, care devin, prin metode mai mult sau mai putin legale, actionari la firme romanesti de renume.
(Z.I.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1261 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013647 (s)