Actualitate

Caracatita de firme, protejata de un fost politist. Ieri, primarul implicat a fost condamnat la inchisoare

Publicat: 06 apr. 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Caracatita de firme protejata de un fost politist. Ieri primarul implicat a fost condamnat la inchisoare
1

@ Ai putea crede ca aceasta institutie a fost infiintata cu scopul de a alimenta conturile firmelor detinute de o familie din Iasi @ Robinetul cu bani de la aceasta primarie se deschide numai cand trebuie platite facturi catre aceste firme @ Fostul politist devenit primar a fost condamnat ieri la inchisoare

Unii demnitari nu-si baga mintile in cap nici dupa ce au fost luati pe sus de procurori. Astfel, la Ruginoasa, unde primarul Ionel Moraru, fost politist, a fost condamnat chiar in urma cu doua zile pentru savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si conflict de interese, primaria comunei continua sa faca aceleasi afaceri care l-au adus pe edil in pragul puscariei. Astfel, de vreo doi ani, Primaria Ruginoasa prefera sa incheie contracte numai cu firmele patronate de o familie din Iasi. Este vorba despre Irina si Daniel Teslarasu, care patroneaza cel putin 3 firme abonate la incheierea de contracte cu Primaria Ruginoasa.

Cele trei firme se numesc SC B&D Eurotess Invest SRL, Dim Projects Consulting SRL, Sigm-Home Projects SRL, care au incasat in ultimii doi ani milioane de lei de la Primaria Ruginoasa. Este vorba in special de contractele de proiectare si de consultanta, in vederea obtinerii de finantari europene. Se mimeaza niste proceduri de achizitie prevazute de Lege, dar de fiecare data acestea sunt adjudecate de firmele familiei Teslarasu. Mai mult decat atat, aceste proceduri legale sunt jonglate in mod fortat, tocmai pentru a fi incheiate contracte cu firmele familiei Teslarasu. De exemplu, in anul 2014, Primaria Ruginoasa avea alocate in buget fonduri de peste 30.000 euro, pentru realizarea unor proiecte de drumuri comunale.

In loc sa faca licitatie, dupa cum prevede Legea, pentru a selecta firma cu cea mai buna oferta, Primaria Ruginoasa a divizat investitia in 3 contracte mai mici, incheiate cu cele trei firme ale familiei Teslarasu. Adica fiecare firma a primit cate un contract. Legea spune ca, la o valoare a contractului mai mica de 30.000 euro se poate face achizitie directa. Daca ar fi organizat licitatie, Moraru nu avea nicio garantie ca aceasta va fi castigata de prietenii sai. De aceea a divizat investitia in trei contracte mai mici, care puteau fi incheiate fara licitatie. Numai ca aceasta practica nu este legala, iar de regula Curtea de Conturi sanctioneaza entitatile care procedeaza intr-o asemenea maniera.

„Jur ca nu am stiut ca toate acele firme apartin familiei Teslarasu. Dupa aceea am aflat”, a spus Ionel Moraru.

Bani garla pentru familia de tepari

Toate firmele familiei Teslarasu au sediul intr-un singur imobil de pe strada Pacurari nr. 133. Revenind la proiectarea drumurilor din Ruginoasa, primul contract a fost incheiat cu SC B&D Eurotess Invest SRL, al carei asociat unic este Ioan Daniel Teslarasu. Contractul are o valoare de 87.000 lei si se refera la proiectarea unui drum in satul Dumbravita. In aceeasi zi, adica pe 3 decembrie 2014, s-a stabilit incheierea unui contract in valoare de 133.000 lei cu firma Dim Projects Consulting SRL, societate la care ambii soti Teslarasu detin parti sociale. Acest contract se refera la proiectarea unui drum in satul Rediu din comuna Ruginoasa. De asemenea, Sigm-Home Projects SRL, controlata de Irina Teslarasu, a obtinut in aceeasi zi un contract in valoare de 133.000 lei, pentru proiectarea unui drum in satul Vascani, comuna Ruginoasa. Aceeasi firma a incheiat un contract tot in valoare de 133.000 lei, pentru servicii de proiectare a lucrarilor de extindere a retelei de canalizare.

Mai mult decat atat, aceeasi firma Sigm-Home Projects SRL a incheiat recent un contract in valoare de peste 20.000 euro, pentru o obtine o finantare europeana in vederea infiintarii unui centru de informare turistica in comuna Ruginoasa. Proiectul a fost declarat eligibil, dar Primaria nu a mai incheiat contract cu Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale. Potrivit unor surse, contractul nu a mai fost incheiat din vina firmei de consultanta, respectiv Sigm-Home Projects SRL. Mai trebuie precizat ca, desi incaseaza atat de la primarii din judetul Iasi, cat si din Suceava, o caruta de banii, cele 3 firme subcontracteaza cea mai mare parte a lucrarilor pe care se obliga sa le faca. Acest lucru nu este ilegal, insa firmele care realizeaza de fapt proiectele nu-si primesc banii de la societatile familiei Teslarasu. Asta in conditiile in care, firmele familiei Teslarasu au incasat banii pentru proiectele respective. O asemenea situatie s-a inregistrat dupa contractarea unor proiecte la Primaria Fantana Mare din Suceava, unde proiectantul asteapta si acum banii, desi si-a finalizat de mult treaba. „Primaria Ruginoasa a incheiat contracte cu noi, pentru ca avem o colaboarare mai veche. Eu nu vad nicio poroblema”, a spus Irina Teslarasu.

Moraru nu mai poate fi primar 10 ani. Contracte pentru fecioras

In cursul zilei de ieri, Judecatoria Pascani a afisat sentinta prin care l-a condamnat la inchisoare cu suspendare pe primarul comunei Ruginoasa. Acesta a primit mai multe pedepse cuprinse intre 1 si 3 ani de inchisoare, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si conflict de interese. De asemenea, primarul a fost obligat sa plateasca primariei suma de 226.841 lei, prejudiciul creat prin abuzurile savarsite. De asemenea, primarul a mai primit interdictia de a ocupa o functie publica cel putin 10 ani. Moraru a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi, iar cele mai multe acuzatii se refera la afaceri derulate de Primaria Ruginoasa cu fiul si ginerele primarului. Astfel, in anul 2010, Primaria comunei Ruginoasa a semnat cu SC Mestesug Artmob SRL, administrata de Ionut Moraru, fiul primarului, un contract de concesiune pentru o suprafata de 1.000 metri patrati.

Contractul a fost semnat pentru o perioada de 49 de ani, fiind stabilit ca firma sa plateasca o redeventa de numai 1.500 lei pe an, in conditiile in care in care caietul de sarcini aprobat primarie in vederea organizarii licitatiei prin care urma sa se concesioneze suprafata respectiva a stabilit o redeventa minima de 2.370 lei pe an. De asemenea, primarul Ionel Moraru a eliberat firmei fiului primarului autorizatie de constructie, pentru a ridica o cladire pe suprafata concesionata, in conditiile in care Ionel Moraru nu a platit taxa de autorizare de 2.334 lei, adica 1 la suta din valoarea lucrarilor de constructie. Rezulta ca baiatul primarului a avut 233.400 lei sa ridice o cladire. In acelasi an, Primaria Ruginoasa a incheiat cu aceeasi firma Mestesug Artmob SRL un contract pentru a cumpara, tot de la firma baiatului primarului, numere de casa si 355 placute cu denumiri de strazi la pretul de 12.561 lei, contract care a fost semnat de primarul Ionel Moraru în calitate de reprezentant legal al Primariei Ruginoasa. A doua zi, în baza facturii fiscale nr. 9 din 29.10.2010, firma a livrat primariei „marfurile”, fiind acceptata la plata de catre Ionel Moraru, cu mentiunea „se aproba plata”, iar cu ordinele de plata nr. 238 si 239 din 29.10.2010 a fost achitata integral contravaloarea facturii.

Adauga un comentariu