National

Caracatita FEG

Publicat: 27 nov. 2003
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:42902;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Functia de presedinte al Comisiei de invatamant, Stiinta, Tineret si Sport a Camerei Deputatilor si prietenia lui Anghel Stanciu cu membri marcanti ai PSD au permis retelei FEG sa se extinda in toata tara •Masini de lux si terenuri de miliarde lei sunt numai cateva din bunurile ce misuna in jurul deputatului Anghel Stanciu, care face parte dintr-un partid ce lupta impotriva imbogatirii pe cai neortodoxe •”Jos Mafia, Sus Patria”, Anghel Stanciu mai tine minte acest slogan?

Cotidianul ZIUA de Iasi continua seria dezvaluirilor privind afacerile familiei deputatului iesean Anghel Stanciu, presedinte al Comisiei de invatamant, Stiinta, Tineret si Sport a Camerei Deputatilor si vicepresedinte la nivel national al PRM.
Aceste afaceri si sprijinul generos si substantial pe care l-a primit de la PSD (care s-a numit in trecut pe rand FSN, FDSN si apoi PDSR), precum si de la primarul expediat in Cuba, Constantin Simirad, cu care are multe in comun, l-au determinat pe seful filialei locale al PRM sa nu aiba curajul sa mai faca vreun fel de opozitie, pe plan local, partidului de guvernamant. In numarul de astazi, cotidianul ZIUA de Iasi expune cateva detalii despre reteaua FEG (Fundatia FEG), care ar fi avut mult mai putine sanse sa se extinda daca Stanciu nu ar fi beneficiat de sprijinul partidului de guvernamant si nu ar fi fost presedintele Comisiei de invatamant, Stiinta, Tineret si Sport a Camerei Deputatilor. Aceasta din urma deoarece Fundatia FEG desfasoara activitate educationala. Insemnatatea retelei FEG pentru bugetul familiei Stanciu este greu de cuantificat si se va vedea mai jos si de ce. Tot despre buget vorbea Anghel Stanciu si cand a amenintat grosolan cotidianul ZIUA de Iasi. „Va vine si voua randul, am eu grija”, a afirmat Stanciu.
Deocamdata a venit randul sefului filialei locale a PRM.
Cotidianul ZIUA de Iasi nu a ramas niciodata dator fata de cititorii sai, deoarece conteaza pe spiritul critic si exigenta acestora. Asa cum s-a promis, cotidianul ZIUA de Iasi publica codurile fiscale ale fundatiei si societatilor comerciale legate de numele deputatului Anghel Stanciu. Trebuie amintit ca acesta este la conducerea unui partid a carui lozinca in campania electorala din anul 2000 a fost „Jos Mafia, Sus Patria”. Adica acest partid militeaza pentru eliminarea celor care s-au imbogatit peste noapte, prin metode neortodoxe. Iata care sunt fundatiile si societatile comerciale legate de Anghel Stanciu, cu codurile fiscale aferente: 1) Fundatia Ecologica Green – 9890697; 2) SC Top Consult SRL – 15615659; 3) SC Constructii Unu SA – 1955979; 4) SC FEG SRL – 1975976; 5) SC FEG 1 SRL – 4689960; 6) SC Geotop SRL – 1973070; 7) SC Geotop Constructii SRL – 14266461. Exista date ca ar mai exista si o a opta firma, SC Infotop SA, dar fiind de data recenta nu s-a putut identifica in timp util codul fiscal.

Masina de facut bani

Cea mai valoroasa „inventie” a lui Stanciu (pentru ca doar naivii pot crede ca acest lucru a fost opera „presedintei” FEG, Virginia Stanciu, sotia deputatului, sau a vreunuia dintre cei 3 copii: Adrian-Anghel, Cristian si Catalin, toti minori acum 12 ani, cand au inceput afacerile familiei) a fost constituirea unei structuri de invatamant privat prescolar, scolar si postliceal. Trebuie depanat putin istoricul retelei FEG, folosind inclusiv informatii culese de pe site-ul de Internet al respectivei „fundatii”, urmand ca apoi sa fie explicate succesul in acest domeniu al familiei Stanciu si imbogatirea acestui politician fara scrupule, care isi permite sa ameninte ziaristii. in 1991 iau fiinta „Centrul de Calificare, Recalificare si Plasare a Fortei de Munca FEG Iasi” si Gradinita in limbi straine FEG Iasi. Dupa cativa ani de succese, in 1997 se infiinteaza Fundatia FEG – institutie de cultura, stiinta si invatamant, fara scop politic, patrimonial si nonprofit. Chiar, domnule Anghel Stanciu, ce activitate culturala a facut FEG de cand s-a infiintat? Cotidianul ZIUA de Iasi da un raspuns posibil, bazat pe datele existente pana in prezent: nici una – nici culturala, nici umanitara. Aici deputatul Anghel Stanciu se deosebeste de seful partidului din care, macar formal, face parte, pentru ca Fundatia „Romania Mare” a organizat nenumarate actiuni culturale. Fundatia FEG dobandeste personalitate juridica prin Hotararea Tribunalului Iasi nr.1782. in 1998 se obtine avizul nr.11705 din partea Inspectoratului Scolar Judetean, pentru functionarea unei Gradinite in limbi straine, a unei Scoli postliceale si a unui Centru de calificare, recalificare si plasare a fortei de munca. in acelasi an se pun bazele Filialelor din Bucuresti si Ploiesti ale Fundatiei FEG. in 1999, Gradinita in limbi straine FEG este autorizata de Ministerul Educatiei Nationale prin O.M. nr. 4146. Prin acelasi ordin al ministrului, Scoala postliceala FEG Iasi este autorizata pentru profilele economic, finante – management si sanitar. Tot atunci isi incepe activitatea Scoala postliceala FEG Ploiesti. in anul 2000 ia fiinta filiala din Brasov a Fundatiei FEG. in 2001 isi incepe activitatea Scoala postliceala FEG Bucuresti. Scoala postliceala FEG Ploiesti este autorizata de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru profilele economic, finante – management si sanitar. Scoala postliceala FEG Iasi este autorizata de MEC pentru profilele mecatronica, informatica, asistenta sociala si asistenta psihopedagogica, prin O.M. 3941. Scoala Postliceala FEG Brasov este autorizata de MEC pentru profilele economic, finante si management, sanitar, mecatronica si informatica. in 2002 se pun bazele Filialelor din Sibiu si Buzau ale Fundatiei FEG, iar Scoala Postliceala FEG Bucuresti este autorizata de MEC pentru profilele economic, finante, respectiv management, sanitar, mecatronica si informatica prin O.M. 409, respectiv O.M. 411. In acelasi an ia fiinta Liceul Teoretic FEG Brasov.
In 2003, Scoala Postliceala FEG Iasi este autorizata de MEC pentru specializarea coafor-stilist. Scoala Postliceala FEG Brasov este autorizata de MEC pentru profilul servicii, specializarile coafor – stilist, cosmetician, tehnician maseur, vitrinier – decorator, proiectant decoratiuni interioare, antrenor, bibliotecar, secretar-stenodactilograf, operator birotica, operator economic, diriginte posta. Cotidianul ZIUA de Iasi publica adresele filialelor FEG din tara, pentru a se vedea clar ca este vorba de un adevarat imperiu economico-financiar. Bacau: str. Mioritei 76 bis (in incinta Grupului Scolar PTTR), Buzau: str. Crizantemelor nr. 17 (la Liceul Agricol), Brasov: str. 13 Decembrie nr. 125 (Liceul Nicolae Titulescu), Sibiu: str. Ostirii (Scoala Generala nr. 9 – Mihai Eminescu), Ploiesti: str. Bobilna nr. 26 (Anexa Scolii Generale), Bucuresti : str. Walter Maracineanu 1-3, intrarea 2, etaj II. Recent au mai fost create inca trei filiale noi: Cluj-Napoca, Constanta si Suceava. Sediul din Bucuresti este situat in cladirea care adaposteste doua structuri de stat cu o importanta deosebita. Potrivit unor informatii transmise de colegii din presa centrala, acolo sunt plasate Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca din cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, dar si Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor. Stanciu s-a introdus direct in stupul cu miere. Cand vine cetateanul sa se intereseze cum poate sa lucreze in strainatate, functionarii ii spun ca trebuie sa se califice sau sa se recalifice profesional. Aici intra in scena oamenii Fundatiei FEG (avand, la intrarea in cladire, o firma uriasa in raport cu celelalte), care il intampina pe cetatean cu bratele deschise si, in schimbul unei sume de bani, presteaza serviciile solicitate.

Sprijin important de la PSD

Cum a obtinut Anghel Stanciu acest spatiu ideal pentru afacerile sale? Nimic mai simplu de aflat: la fel ca toate celelalte „proptele” necesare extinderii „Caracatitei”, cu ajutorul bunei sale prietene, Ecaterina Andronescu (gurile rele spun ca Stanciu o dezmiarda cu numele Cati in anumite imprejurari), care inainte de a fi ministrul Educatiei si Cercetarii (2000-2003) a fost secretara Comisiei de invatamant a Camerei Deputatilor, condusa in mandatul trecut (1996-2000) de acelasi Stanciu. Datele sunt prezente si pe pagina de Internet a Parlamentului Romaniei. Ce nu scrie aici este ca intre „Cati” si deputatul iesean s-a legat o stransa prietenie, iar dupa 2000, cand a ajuns la Palatul Victoria, Ecaterina Andronescu a ajutat familia Stanciu sa se imbogateasca mai mult decat o facuse pana atunci. Si asa, un „peremist” (asta doar pe hartie, s-a aratat acest lucru) a tras foloase, aprobari, acreditari, spatii si parghii in toata tara de la fosta lui secretara de la Comisie. Stanciu stie ca ziarul ZIUA de Iasi are perfecta dreptate, astfel incat seria dezvalurilor va continua. Concluzia care se poate trage este urmatoarea: Stanciu a adunat in vistieria Fundatiei FEG si a firmelor la care este actionar zeci de miliarde, cu care s-a trezit ca n-are ce face. Dar zgarcenia si viclenia nu l-au parasit. in evidentele oficiale ale Ministerului Finantelor, Fundatia Ecologica Green figureaza cu datorii substantiale la bugetul de stat, datorii neachitate pentru care s-au acordat inlesniri la plata. Cine l-a ajutat si in aceasta directie nu e greu de ghicit. Ministerul Finantelor este condus de un ministru care face parte din PSD.

Teren in valoare de 6 miliarde lei

Pentru cheltuirea banilor facuti peste noapte a investit in noi imobile destinate clanului sau, le-a amenajat pe cele deja existente, dar si-a indreptat atentia si catre terenuri. in declaratia sa de avere a trebuit sa recunoasca ca detine un teren de aproximativ 5 mii de metri patrati, dobandit in anul 2000, despre care a scris ca ar valora doar 50 de milioane lei.
Din investigatiile intreprinse de cotidianul ZIUA de Iasi a rezultat ca terenul impadurit al lui Anghel Stanciu, situat in zona rezidentiala Bucium, de la intrarea in Iasi (chiar langa releul de televiziune si comunicatii) valoreaza nu doar 50 de milioane lei, ci mult mai mult. Fotografia realizata la fata locului este elocventa. Trebuie facut un mic calcul. La 30 de Euro pe metrul patrat, pret minim pentru zona respectiva, se ajunge la o valoare totala a terenului lui Stanciu de 150 de mii Euro, adica peste 6 miliarde de lei. Asta da avere. Chiar daca s-ar da deoparte restul de avutie a deputatului iesean, acest teren de lux pe care a pus mana, nu se stie prin ce mijloace, este mai mult decat indemnizatia unui parlamentar roman (cam 20 de milioane lei lunar). De la minim 6 miliarde lei (pretul de piata) la cele 50 de milioane, cat a declarat acesta valoarea de impozitare in modesta declaratie de avere, este o diferenta enorma. Stanciu facea cu ani in urma scandal pe marginea acestui subiect, solicitand declararea corecta si controlul averilor, dar se pare ca persoanele de fata se exclud, in sensul ca el e primul care incalca regulile ,an loc sa le respecte si sa le aplice.

Stanciu are atatea masini, ca nu le mai stie numarul

Terenul din Bucium nu i-a fost de ajuns deputatului Stanciu si familiei sale, care a trebuit sa gaseasca si altceva pe care sa cheltuie banii adunati cu ajutorul prietenilor sai de la putere (si din puterea centrala, si din cea municipala si judeteana). Desi in aceeasi declaratie de avere Stanciu scrie, la capitolul bunuri mobile (autovehicule /autoturisme, tractoare, masini agricole, salupe, iahturi, alte mijloace de transport supuse inmatricularii) „nu este cazul”, el si familia lui folosesc si detin un adevarat parc auto. Trebuie precizate aceste masini, cu mentiunea ca fotografiile care insotesc acest articol de ziar stau marturie asupra celor afirmate. Asadar: 1. Limuzina Audi A6 (an de fabricatie – 2001 sau 2002) cu nr. B-57-CED, valoare de piata : 40 de mii de Euro (peste 1,6 miliarde lei); 2. Limuzina Volkswagen Passat (2001-2002) cu nr. B-58-CED, valoarea de piata : 25 de mii de Euro (peste 1 miliard de lei); 3) Microbuz Mitsubishi cu nr. IS-10-FEG ; 4) Microbuz Rocar cu nr. IS-08-FEG; 5) Autoturism Tico inscriptionat cu „FEG Education”, nr. IS-03-UBR (nu e trecut pe firmele familiei); 6) Autoutilitara Dacia, 2 locuri, IS-05-FEG; 7) Autoutilitara Dacia, 2 locuri, IS-06-FEG; 8) Autoutilitara Dacia, 5 locuri, IS-02-FEG; 9) Autoturism Dacia Berlina IS-09-FEG; 10) Autoutilitara Fiat Fiorino, 2 locuri, IS-04-FEG; 11) Autocamion IS-02-AWT (nu e trecut pe firmele familiei); 12) Limuzina Ford, culoare gri metalizat, cu numar rosu, provizoriu, de Neamt. Incredibil, dar adevarat. Stanciu nu e omul care vrea sa para un multimiliardar care sta pe un sac cu bani. Despre afacerile sale sau ale familiei sale, depinde cum doreste Anghel Stanciu sa li se spuna de la Iasi, de la Bucuresti si din alte parti, si despre cum il tradeaza pe Corneliu Vadim Tudor, cititorii cotidianului ZIUA de Iasi vor afla din numarul de maine.
Ovidiu NEMTANU

Adauga un comentariu