Secretele istoriei

Caracteristici ale razboiului Crimeei

Publicat: 26 aug. 2014
3

Razboiului Crimeii a ajuns sa fie renumit pentru incompetenta militara si logistica de care au dat dovada toti liderii armatelor implicate in conflict. Holera a facut ravagii printre militarii francezi in timpul asediului Sevastopolului. In noaptea de 14 noiembrie 1854, o furtuna violenta a scufundat 30 de vase de aprovizionare cu materiale medicale, hrana, haine si alte marfuri extrem de necesare (pierderile suferite atunci au determinat aparitia primelor prognoze meteorologice).

Tratamentul revoltator la care au fost supusi militarii raniti in iarna grea care a urmat a fost raportat de corespondentii de razboi, ducand la introducerea metodelor moderne de ingrijire a bolnavilor pe campul de lupta, cum este, de exemplu, anestezia, folosita in premiera de medicul rus Nicolai Pirogov, medic care este de asemenea, cel care a introdus sistemul modern de triaj, rational, bazat pe acordarea prioritatii maxime celor cu sanse de supravietuire, si nu celor cel mai grav raniti (cum se intampla in vechiul sistem de triaj introdus de francezul Dominique Jean Larrey). Printre noile tehnici folosite pentru tratarea ranitilor a fost si folosirea pentru prima oara a unui vehicul de tip ambulanta.

Vezi si Tratatul de la Kuciuk-Kainargi

De asemenea, putand fi considerat ca un semn premonitoriu al salbaticiei razboiului modern al secolului XX, golit total de cutumele cavaleriei medievale, Razboiul Crimeii ridica pe noi culmi bestialitatea umana, odata cu folosirea de catre soldatii francezi aflati sub comanda generalului Patrice de MacMahon, a cadavrelor soldatilor rusi si chiar a trupurilor rusilor raniti si cazuti pe campul de lupta, drept „saci de nisip” pentru construit baricade.

Vezi si Nicolae I al Rusiei si politica externa

In aceeasi nota inedita, si in acelasi timp a morbidului, inregistrata si ea de istorici, Razboiul Crimeii a ramas cunoscut pentru introducerea „turismului de razboi” ca si pentru jaful la care s-au dedat trupele occidentale care au asediat si cucerit Sevastopolul.

Razboiul Crimeii a introdus pentru prima oara si folosirea din punct de vedere tactic a cailor ferate si a altor inventii moderne ca telegraful. In timpului Razboiului Crimeii, care este considerat de unii cercetatori primul razboi modern, s-au folosit la scara larga transeele si bombardamentele „oarbe” de artilerie (care se bazau mai mult pe datele obtinute de patrulele de recunoastere decat pe observarea directa a campului de lupta).

Folosirea gloantelor Minié si a armelor cu tevi ghintuite au crescut in mod semnificativ puterea de foc a aliatilor.

In timpul Razboiului Crimeii, militarii britanici si francezi au invatat de la camarazii lor turci sa foloseasca „trabucele din hartie” – tigarile – prin folosirea tutunului maruntit presarat intr-un petec de hartie de ziar rulat manual.

Se presupune ca infrangerea din acest razboi l-a facut tarul Alexandru al II-lea sa ia masura abolirii iobagiei in 1861.

Armata britanica a abolit practica cumpararii gradului militar ca urmare a dezastrului din batalia de Balaclava.

Adauga un comentariu