Scena artistica din Romania

Caramitru, despre sentimentele Printului Charles fata de Romania: E o dragoste adevarata si profunda

Publicat: 02 apr. 2017

Printul Charles nutreste o dragoste adevarata si profunda fata de Romania, considera directorul Teatrului National din Bucuresti, Ion Caramitru.

 „E o dragoste adevarata si profunda — faptul ca si-a cumparat case taranesti, faptul ca sprijina agricultura de tip biologic, cum se numeste acum, faptul ca ajuta cu burse, ca a intretinut Fundatia care s-a numit Mihai Eminescu Trust si acum fundatia care-i poarta numele — Printul de Wales, faptul ca vine atat de des… Deci asta e a doua vizita oficiala, dar intre cele doua au fost nenumarate vizite private. La cateva dintre ele am participat si eu”, a declarat vineri Caramitru, la finalul vizitei Printului Charles la TNB.

El a dezvaluit ca Printul Charles i-a marturisit ca l-a impresionat Manastirea Stavropoleos.

„Mi-a povestit scurt, acum la iesire, despre Biserica Stavropoleos, pe care a vizitat-o si care l-a impresionat foarte mult. Dar a fost, stiu, ieri, la Muzeul Satului, unde lucrurile sunt exceptionale. A vazut, cred, tot ce era de vazut in Bucuresti, la modul pretios si semnificativ. Mi se pare o vizita extrem de bine organizata”, a spus Caramitru.

Acesta a mentionat ca, la TNB, Printul Charles a vizitat ”foaierul Salii Mari, Sala Mare, Atelierul de tamplarie, un decor montat in Sala Pictura, foaierele care sunt transformate in galerii de arta si a intrat prin zona pe unde intra si artistii in Sala Studio”.

Vezi si Aseara, la Teatrul Odeon, Radio Romania Cultural a premiat excelenta in cultura

„A fost o vizita de un ceas, foarte, foarte plina. (…) Ce s-a intamplat in Teatrul National timp de un ceas? In afara de vizita imobilului si a salilor importante, a asistat la un spectacol, care a avut o durata de 35 de minute, in care am putut aduce alaturi artistii tineri ai teatrului cu momente diferite din mai multe spectacole, cu Dan Puric, impreuna cu trupa lui, care a facut un moment de step, cu formatia lui Emy Dragoi, cu mine spunand ceva in engleza — Sorescu si Eminescu, cu Anca Sigartau care a cantat romaneste, cu cei trei tineri artisti angajati ai Teatrului National — protagonisti ai spectacolelor ActOrchestra si ”Angajare de clovn”. Spectacolul a avut succes, Alteta Sa Regala ne-a multumit pentru ce a vazut”, a aratat Ion Caramitru.

Vezi si Ion Caramitru despre decoratia primita de la presedinte

Directorul TNB a rememorat momentele cand, in 1997, in calitate de ministru al Culturii care dorea crearea unui program national de restaurare a monumentelor, a decis sa-l invite in Romania pe Printul Charles, amintindu-si ca acesta pledase impotriva distrugerii satelor romanesti de catre Ceausescu.

„M-am gandit ce putem aduce spre Romania in vederea crearii unui program national de restaurare a monumentului. (…) Am vorbit cu ambasadorul englez la Bucuresti de atunci, eu am spus ca ar fi momentul sa-l putem invita (n.r. — pe Printul Charles), dat fiind ca noi incercam sa reconstruim ce s-a distrus. Mi-a spus ca e o buna idee. I-am facut scrisoare de invitatie, a semnat-o presedintele Constantinescu, a fost trimisa, in doua saptamani am primi raspuns pozitiv si pe canale diplomatice ca va veni undeva in ’99, ceea ce era peste doi ani. Era cam tarziu. In orice caz, s-a schimbat data si a sosit in Romania prima oara in noiembrie 1998 si l-am invitat si a vizitat Sibiul si o buna parte din bisericile fortificate din zona. (…) A venit la Bucuresti, a vazut la Teatrul National spectacolul lui Dan Puric, (…) a vizitat Palatul Mogosoaia, a cunoscut oameni, am stat de vorba, i-am daruit oua incondeiate de care s-a indragostit si albume cu monumentele Romaniei. (…) De atunci, ati vazut, venirea dansului in Romania este din ce in ce mai semnificativa”, a precizat Caramitru.

Totodata, directorul TNB a dezvaluit ca a existat „un moment strategic”, cand Guvernul Romaniei a hotarat sa faca Parcul Dracula la Sighisoara, idee neagreata de Printul Charles.

„A fost si un moment strategic, pot sa-l spun acum, cand Guvernul Romaniei a hotarat sa faca Parcul Dracula la Sighisoara, care abia intrase pe lista UNESCO, a venit special la Sighisoara in vizita privata. Si am fost impreuna cu dansul atunci si mi-a spus ca a vorbit cu presedintele Iliescu atunci la telefon si ca i-a spus ca nu e o buna idee, la care presedintele i-a spus ca si el crede la fel. Numai ca ideea n-a fost parasita. Abia mai tarziu, cand UNESCO a intervenit in mod definitoriu, s-a oprit acest proiect nefericit”, a amintit Ion Caramitru.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit