Carantina dă roade în Europa! Franța și Belgia anunță redeschiderea magazinelor

Începând de sâmbătă, 28 noiembrie, magazinele din Franța se vor redeschide, iar în ceea ce privește Belgia, acest lucru se întâmplă începând cu data de 1 decembrie. Astfel, acestea nu sunt decât semne ale efectelor pozitive ale carantinei parțiale, instituită în mai multe state europene. Cu toate acestea, premierul belgian nu dorește relaxarea restricțiilor, ci menținerea acestora, pentru a reduce masiv numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

„Începând de la 1 decembrie, magazinele considerate neesențiale se vor putea redeschide”, a declarat premierul Belgiei, Alexander De Croo, la televiziunea publică.

„Situaţia în ţara noastră se ameliorează, dar este important să menţinem tendinţa”, a adăugat el, subliniind că sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou vor fi diferite în acest an, notează AFP, citată de Agerpres.

Chiar și cu magazinele deschise, oamenii vor trebui să meargă la cumpărături „în mod responsabil şi în deplină siguranţă”, ceea ce înseamnă că va merge la cumpărături câte o persoană din familie, care va petrece un timp extrem de scurt pentru aprovizionare.

Această decizie intervine după redeschiderea magazinelor în Franţa, anunţată pentru această sâmbătă, 28 noiembrie, chiar de președintele, Emmanuel Macron.

„Acestea vor fi deschise doar până la ora 21 și cu măsuri sanitare stricte de igienă și distanțare”, a precizat Macron.

În țări precum Germania, Luxemburg sau Olanda, toate magazinele sunt deschise. Pe timpul carantinei, au permis vânzarea doar cele esențiale, precum alimentarele și farmaciile.

Magazinele s-au deschis, dar restricțiile se mențin

În ciuda efectelor pozitive pe care le-a produs carantina, în Belgia barurile, restaurantele, cafenelele sunt închise, oamenii sunt obligați să lucreze de la domiciliu, acolo unde este cazul, contactele sociale sunt limitate, iar circulația de la miezul nopții până la ora 5:00 este restricționată.

„În acest an, vom sărbători Crăciunul în familie, puţin numeroşi, va fi mai intim. Nu trebuie să stricăm în patru zile ceea ce am făcut în patru săptămâni”, a spus premierul Belgiei, dând de înțeles că ar putea exista o posibilă relaxare a carantinei de la jumătatea lunii ianuarie, dacă cifrele privind contaminările continuă să scadă.

Dacă în Franța și Belgia, măsura carantinării a dat roade, nu putem spune același lucru și despre România. Astfel, în județul Sibiu, după ce a fost instituită carantina pe o perioadă de două săptămâni, a mai fost prelungită cu încă șapte zile.

Carantina din Sibiu, prelungită cu încă șapte zile

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Sibiu, CJSU a aprobat vineri, 27 noiembrie, 4 hotărâri care vizează solicitarea către Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de emitere a Ordinului Comandantului Acţiunii pentru prelungirea măsurii de carantină zonală a Municipiului Sibiu, localitatea Şelimbăr, cartierul Arhitecţilor (Cisnădie), orașul Cisnădie și orașul Tălmaciu, precum și instituirea măsurii de carantină zonală în localitatea Mârșa.

Conform cu ceea ce transmit autoritățile, carantina va fi prelungită cu 7 zile. Și localitatea Mârșa va intra în carantină tot pentru 7 zile.

În aceste zone, circulația și staționarea în spațiile publice a persoanelor este interzisă, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza Declarației pe proprie răspundere.

Spre deosebire de hotărârile anterioare, în zilele de sâmbătă și duminică se închid doar magazinele nealimentare din centrele comerciale (magazinele de bricolaj nu își vor suspenda activitatea), legitimația de serviciu nu mai este document doveditor pentru a justifica motivul deplasării, iar în zilele 5, respectiv 6 decembrie sunt permise deplasările în vederea organizării alegerilor precum și a exercitării votului.

Municipiul Sibiu, orașele Cisnădie și Tălmaciu, dar și satul Șelimbăr au intrat în carantină pentru 14 zile în data de 16 noiembrie.

Citește și:
Știai că numărul de la picior spune exact cât vei trăi? Citește să vezi unde te încadrezi
Sute de români au fost trimişi la o adresă greșită pentru a se vaccina. Ce spune DSP Constanța
Alexandru Rafila, despre vaccinarea anti-COVID-19: „Ar trebui să fie administrate 70 – 80.000 de doze zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica“
Ion Cristoiu: În PNL s-a declanșat războiul civil între Nordiști și Sudiști
Ninge în judeţul Iași! Costel Alexe, șeful Consiliului Judeţean Iași: Toate utilajele de deszăpezire sunt pe teren! Unde poți suna dacă vrei să vezi starea drumurilor
„Limba Covid”, unul dintre cele mai noi simptome ale Covid-19
Un şef de Poliție și-a dat demisia după mesajul transmis unui subaltern: Te încing în bătaie când ajungi la secţie
Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalny, a fost arestat pe Aeroportul din Moscova după ce a revenit din Germania
Coronavirus: purtarea a două măști este mai eficientă?
Cine este Roxana Ghiță de la Survivor România 2021. Jador îndrăgostit de ea?