Magazin

Care e pozitia corecta a corpului la radioterapie?

Publicat: 12 sept. 2012
1

Un recent studiu coordonat de Siliva Formenti si colegii ei de la Universitatea din New York, publicat recent in Journal of the American Medical Association, sustine ca este importanta pozitia pentru a reduce iradierea plamanilor si a inimii in cazul radiotrapiei administrate pacientelor cu cancer de san.

Mai precis, echipa Silviei Formenti  demonstreaza ca in pozitia culcat cu fata in sus se micsorea iradierea plamanilor si inimii. Pentru verifica si confirma aceasta ipoteza, specialistii americani au folosit imaginile scanate. Ei au comparat campurile de iradiere in cazul femeilor cu cancer la san in functie de pozitia lor in timpul radioterapiei: culcat pe spate sau pe burta.

Studiul a fost efectuat pe un lot de 400 de paciente: 200 cu cancer la sanul drept si 200, la sanul stang. Rezultatele arata ca tratamentul pentru sanul drept cu pacienta culcata pe burta a fost asociat cu o reducere cu 86% a volumului pulmonar sub actiunea campului de iradiere; la femeile sub tratament pentru sanul stang, reducerea a fost de 90% si de 86% pentru inima.

De la echipa profesorului maghiar Csaba Polgar de la Institutul National de Oncologie din Budapesta, aveam si o alta recomandare prezentata recent la congresul European Society for Radiotherapy and Oncology (ESTRO) de la Barcelona. Cercetatorii maghiari  sustin ca iraierea partiala accelerata a sanului (IPAS sau ABPI in engleza), administrata 4-5 zile ar avea aceleasi rezultate, in perspectiva a zece ani, cu radioterapia conventionala ce presupune cinci sedinte saptamana timp de cinci saptamani.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii de la Budapesta au comparat eficienta si toleranta iradierii partiale a sanului IPAS cu iradierea totala si n-au remarcat nici o diferenta in privinta ratei de supravietuire intre cele doua grupe. Dar, sub aspectul evolutiei estetice, rezultate sunt total diferite: 81% dintre pacientele au declarat ca au avut rezultate „bune si excelente” dupa iradierea partiala, comparativ cu 63%, dupa iradierea totala.

Tratamentul cancerului la san presupune interventia chirurgicala, chimioterapie, radioterapie, terapie hormonala.  In fiecare an, in Romania, sunt diagnosticate aproximativ 6.000 de femei cu cancer de san. Incidenta cancerului de san a crescut continuu in ultimele decenii. In Romania, cancerul mamar  se pozitioneaza pe primul loc in patologia oncologica la femei.

Sursa: jurnalul.ro

Adauga un comentariu