Bizar

Care e singurul loc din Romania unde femeilor le este interzis sa mearga?

Publicat: 26 sept. 2018

Pe teritoriul tarii noastre exista un loc in care accesul femeilor nu este permis. Mai exact, locul cu pricina este sigurul de pe teritoriul Romaniei unde se aplica „avatonul”. Ce este avatonul si care este acest loc? Avatonul este legea care opreste intrarea femeilor pe Sfantul Munte Athos, din Grecia. De altfel, termenul de „avaton” vine chiar din limba lui Platon si inseamna „neumblat”.

Exista si in Romania un loc in care accesul femeilor este strict interzis. Este vorba despre Manastirea Frasinei, situata in judetul Valcea, in localitatea Muereasca. La intrarea in lacasul sfant sta scris: „(…) In tinda este pictura de la 1848.In anul 1864, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, apreciind pe ctitorul cel nou de la Frasinei, Episcopul Sf. Calinic, excepteaza de la expropiere M-rea Frasinei. In decursul vremurilor, Minastirea Frasinei a prosperat cu alte cladiri si anexe, asa cum se vede azi. Sf. Calinic, Ctitorul Sf. Minastiri Frasinei, a pus aici rinduiala de slujba si traire religioasa, dupa tipicul Sf. Munte Athos, in care se include si restrictia ca in Sf. Minastire Frasinei sa nu intre niciodata femei”. In perioada comunista aceasta interdictie a fost ridicata.

Cine a interzis femeile in acest loc sfant? Se pare ca interzicerea femeilor a fost lasata de Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica (1787 – 1868), cel care ar fi vizitat manastirea in secolul al XIX-lea in calitate de episcop la Ramnicu Valcea. Acesta a fost cel care a decis ca femeile sa nu aiba acces in acest loc sfant si sa nu se manance niciodata carne la Manastirea Frasinei.

Cum s-a inmultit omenirea daca Adam si Eva au avut doar doi baieti, Cain si Abel? In lume mai exista si alte locuri unde reprezentantele sexului frumos sunt interzise din motive religioase. Acestea sunt Muntele Athos din Grecia, Muntele Omine din Japonia sau mormintele sacre Haji Ali Dargah Shrine din Mumbai, India.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit