Actualitate

Care este adevarul despre oamenii insemnati! Iata ce rol au ei pe Pamant si cine sunt de fapt acestia

Publicat: 12 iul. 2018
17

De cate ori nu am auzit de la bunicii nostri indemnul "Sa te feresti de omul insemnat", cu referire directa la o persoana care are pe corp un semn din nastere? Ei bine, aceasta credinta populara are drept temei solid o pilda din Noul Testament, unde, la "Faptele Apostolilor", se vorbeste despre "Vrajitorul Simon", care se declara, atunci cand a ajuns in cetatea Samaria, drept "om insemnat".

Ce superstitii au aparut cu privire la semnele din nastere

Urate, dispretuite, ba chiar temute in veacurile intunecate ale Evului Mediu, semnele din nastere au tesut superstitii si mituri fabuloase. Credinte vechi spun ca ele vorbesc despre dorintele neimplinite ale mamei, dar si despre viitorul copilului.

Spaniolii si arabii credeau ca semnele din nastere sunt norocoase si, daca le atingi, iti vor implini o dorinta. Pe de alta parte, in Franta medievala, oamenii credeau ca sunt semnele diavolului si copilul atins de demoni trebuie exorcizat.

In America, vanatoarea de vrajitoare a sacrificat pe rug femei fara nicio vina, doar pentru ca aveau alunite mari pe fata si se credea ca unelteau la porunca necuratului. Arabii legau aparitia petelor la bebelusi de fazele Lunii sau de eclipse. Daca mama insarcinata atingea o anumita parte a corpului in timp ce se uita la eclipsa, copilul ei avea sa fi e insemnat pe viata. De la o cultura la alta, semnele ciudate care apareau pe corpul copiilor, adesea urate si temute, au capatat semnificatii diverse si greu de explicat.

In Orient si in India, unde credinta in calatoria sufletului de la o viata la alta este o adevarata religie, semnele din nastere au fost legate de experientele din vietile anterioare. Petele diforme si puternic colorate erau asociate cu pacate din trecut, pe care sufletul trebuie sa le ispaseasca in aceasta viata.

Superstitiile spun ca semnele ar putea fi cicatrici ale trupului din viata anterioara, dar si semnele unor suferinte sufletesti mari. In schimb, alunitele frumoase, care dau un farmec aparte trasaturilor fetei, sunt semne de viata lunga, prosperitate si casnicie fericita. Nu degeaba, in cultura indiana, femeile isi impodobesc fruntea cu alunite false din praf de aur sau henna, scrie unica.ro.

Superstitiile legate de semnele din nastere s-au pastrat nealterate secole de-a randul, ba chiar s-au imbogatit in timpurile moderne cu simboluri noi. Spre exemplu, in Occident, se crede ca bebelusii capata pete de culoarea cafelei cu lapte pe fata pentru ca mamele lor au consumat prea multa cafea sau ciocolata in timpul sarcinii.

Mai mult, in credinta populara romaneasca dainuie un sfat de care ar trebui sa tina cont toate tinerele insarcinate.

Oricat de mult le-ar fi pofta de vreun fruct sau de ceva dulce, nu trebuie sa fure, altfel copiii lor vor fi "insemnati" pe nedrept. In Moldova, avertismentul era si mai explicit: sa nu furi si sa nu duci mana la fata, altfel copilul va purta pe chip insemnul lucrului furat.

De asemenea, femeia insarcinata trebuie sa-si fereasca privirea, daca-i apar in fata oameni cocosati, diformi, fara vreo mana sau vreun picior. Daca mama se uita lung la defectul acelei persoane, bebelusul capata un semn urat pe corp, chiar in locul cu pricina. Nici sa manance un mar inceput de altul nu avea voie, pentru ca astfel ar aparea un semn ca o muscatura pe fata copilului.

Adauga un comentariu