Stiri

Care este castelul privat cu milioane de euro profit

Publicat: 20 aug. 2018
14

De la prabusiea comunismului, statul roman incearca sa invete cum sa faca turism intr-o tara cu foarte multe obiective care trebuie si merita vizitate, insa rezultatele intarzie sa apara. Cel mai clar exemplu vine de la Bran, acolo unde castelul, aflat in proprietate privata, atrage peste un milion de turisti anual. Desi n-ar mai avea prea multe de facut, autoritatile continua sa fie depasite de situatie.

Se implineste deja un deceniu de cand castelul a intrat in administrarea lui Dominic de Habsburg. Traditie, istorie si mister – 3 ingrediente care, bine speculate si aranjate intr-un pachet turistic atractiv, aduc la Bran atat de multi turisti, atrasi nu doar de castelul propriu-zis, ci si de spatiul exterior de 40.000 de metri patrati, scrie Digi24.

 In parcul palatului sunt doua lacuri, sunt alei de promenada, dar si zeci de bancute pentru relaxare. Este si casa de ceai a reginei Maria, unul dintre locurile preferate in care aceasta isi petrecea timpul, un loc in care ajungea printr-un tunel sapat in stanca.

Doar anul trecut, peste 1 milion de turisti, dintre care 60% straini, au vizitat castelul, iar profitul inregistrat a fost de 3 milioane de euro. Retea succesului turistic pare una simpla.

Bogdana Balmus, PR Castelul Bran a declarat ca ”le aducem in atentie povestile frumoase ale reginei Maria si, bineinteles, mitul contelului Dracula. In fiecare an venim cu noutati si incercam sa le oferim o paleta cat mai larga de servicii. Consideram ca nivelul de trai din zona s-a ridicat datorita activitatii de la castelul Bran si datorita evenimentelor publice si private pe care le oferim”. 

Cu statut de muzeu, castelul Bran nu desfasoara activitati economice, ci doar culturale, iar acestea nu sunt taxabile. In plus, impozitele pe salariile angajatilor merg direct la finante, nu in bugetul local. Asa motiveaza edilii din Bran lipsa fondurilor pentru imbunatatirea infrastructurii din zona. Totodata, in zona Brad sunt autorizate 150 de unitati de cazare. Acestea asigura anual 35% din bugetul local al comunei. Schimbarea statului de statiune de interes local in statiune de interes national ar aduce beneficii suplimentare tuturor, spun agentii economici.

In timp ce turistii stau la coada sa viziteze castelul, autoritatile fac ce stiu mai bine: planuri si promisiuni. In viata reala, 30 de km de retea de canalizare asteapta startul lucrarilor iar strazile utilajele de asfaltare.
Adauga un comentariu