Actualitate

Care este cel mai periculos aliment de post. Tot mai mulți români îl consumă în cantități uriașe

Publicat: 19 dec. 2021
În postul Crăciunului și nu numai, românii sunt tentați să cumpere tot mai multe produse de la raionul alimentelor vegetale

În postul Crăciunului și nu numai, românii sunt tentați să cumpere tot mai multe produse de la raionul alimentelor vegetale, însă omit să analizeze și lista ingredientelor. Iată care este cel mai periculos produs de post consumat în cantități tot mai mari.

Potrivit unui studiu realizat de  Infocons cu privire la evoluția produselor tip pate vegetal/pastă vegetală, pe baza studiilor din 2011, 2015, 2016, 2018 și 2021, specialiștii îndeamnă consumatorii să fie atenți la ingredientele de pe eticheta produsului. Imanicul nevăzut pare să fie sarea, care consumată în cantități mari poate duce la tensiunea arteriala crescută, care este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și accidentele vasculare cerebrale.

În total au fost analizate peste 50 de produse, de la diverși producători/distribuitori.

Produsele care au făcut obiectul acestui studiu se găsesc ca formă de prezentare în conservă, cu un gramaj cuprins între 75 și 200g.

Pateu vegetal – numeric aditivi (E-uri)

  • Din punct de vedere al aditivilor alimentari, aceștia au fost în mod constant prezenți într-o cantitate considerabilă în produsele studiate, respectiv 7 sau mai mulți aditivi
  • 50%din produsele studiate pe perioada studiilor din 2015, 2016și 2018;
  • 25%din produse pentru studiul din 2011;
  • 95%din produse pentru studiul din 2021;

Din punct de vedere al cantității medii și medianei de aditivi alimentari a produselor tip pastă vegetală:

  • 3,92 E-uri au în medie produseleîn studiul din 2021;
  • 5,5 E-uri aveau în medie produsele în 2011;
  • 6,62 E-uri aveau în medie produsele din 2015;
  • 7,87E-uri în studiul din 2018;
  • 10,45 E-uri aveau în medie produsele din 2016;

0 aditivi alimentari au fost găsiți în 19 produse: 2 dintre ele fiind se regăsesc în studiul din 2011, alte 2 produse în 2015 și 15 produse se regăsesc în studiul din 2021.

Din punct de vedere al celor mai des întâlniți aditivi alimentari au fost următorii:

  • 67,80% este procentajul produselor în care a fost găsit caragenanul (E407);
  • 55,56%este procentajul produselor în care a fost găsit monoglutamatul de sodiu (E621);
  • 48,55% este procentajul produselor în care a fost găsiți polifosfați (E452);
  • 36,86% este procentajul produselor în care a fost găsitascorbatul de sodiu (E301).

28 – cele mai multe tipuri diferite de aditivi, găsiți în produsele din studiul pe 2016.

  • 35,72%au început să scadă începând cu studiul din 2011 și 2018;
  • 32,15%mai puțini aditivi în anul 2021;
  • 3,57% mai puțini aditivi în anul 2015.

Pateu vegetal – numeric valori nutriționale

  • Din punct de vedere al valorii energetice:
  • 319kcal/100g cel mai mare aport energetic a fost identificat în studiul din 2021
  • 286kcal/100gs-a regăsit în studiile din 2011, 2016 și 2018
  • 270kcal/100gs-a regăsit în studiile din

La polul opus:

  • 130kcal/100g cel mai mic aport caloric a fost identificat în studiul din2015,
  • 176kcal/100g în studiul din 2011
  • 167,3kcal/100g în studiul din 2016,
  • 167 kcal/100g în studiul din 2018;
  • 184 kcal/100g în studiul din 2021.

Din punct de vedere al cantității de grăsimilor: 28,9g este cantitatea maximă de grăsimi găsite în produse din studiile din 2011, 2016, 2018 și 2021 27,3g în studiul din 2015. 

La polul opus:

  • 13,6g estecantitatea minimă de grăsimi găsită în produse ce au făcut parte din studiile din 2016 și 2018.
  • 15,3g în studiul din2011;
  • 14,5g în studiul din2015;
  • 16g 5g în studiul din

Din punct de vedere al cantității de glucide

  • 10,2g estecantitatea maximă de glucide găsită într-un singur produs, în studiul din 2011
  • 9,9g în studiul din2021
  • 8,8g estecantitatea de glucide găsită în studiul din 2015,
  • 8gin studiul din 2018
  • 7,1g în studiul din2016;

Din punct de vedere al fibrelor

  • 34,45% din produsele studiate au în componența lor fibre.

În studiul din 2011, nu am identificat niciun produs care să conțină fibre, iar în 2016, din cele 21 de produse studiate, un singur produs a avut fibre în componența sa. Spre deosebire de studiile din ani trecuți, în 2021 din 39 de produse studiate, 21 au avut în compoziția sa fibre.

Din punct de vedere al cantității de proteină:

  • 13,3g este valoarea maximă a proteinelor găsite într-un singur produs, în studiul din
  • 11g în studiul din2015,
  • 10,9g în studiul din2016
  • 7g în studiul din
  • 12g în studiul din2021

La polul opus:

  • 0,4g estevaloarea minimă a proteinelor găsite într-un singur produs, în studiul din
  • 2g în studiul din 2015 și 2018
  • 1,8gîn studiul din 2021
  • Din punct de vedere al conținutului de sare
  • 1,95g estevaloarea maximă de sodiu dintr-un produs(echivalentul a aproape 40% din cantitatea zilnică de sare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății), atinsă în studiul din 2021
  • 1,89g înstudiile din 2016 și 2018
  • 1,4g în studiul din2015,
  • 0,65g în studiul din2011

Valoarea minimă de sare reprezentat:

  • 0,46g estevaloarea minimă de sodiu dintr-un produs, regăsită în studiul din
  • 1g înstudiul din 2015;
  • 51g înstudiile din2016, 2018 și 2021

 




Adauga un comentariu