Boli si tratamente

Care este diferenta dintre atac de panica si atac de cord

Publicat: 12 sept. 2013
7

Palpitatii, puls accelerat, senzatie de sufocare… Crezi ca e un atac de cord, dar daca este vorba de un atac de panica? Iata cum le deosebesti.
Deseori, cel care trece printr-un atac de panica are impresia ca este vorba despre un atac de cord. Iar acest lucru face ca teama sa creasca si mai mult. Lucrul este de înteles, atatat timp cat acestea se manifesta asemanator.
Cum se manifesta atacul de panica
Atacurile de panica apar brusc si fara o cauza aparenta. Dureaza între cateva secunde pana la cateva zeci de minute si se sfarsesc printr-o senzatie de usurare si oboseala intensa. Printre simptome se numara: palpitatiile si pulsul accelerat, transpiratia, tremuratul, senzatia de sufocare, disconfortul toracic sau abdominal, senzatia de lesin si de pierdere a controlului, valuri de frig sau de caldura.
Mergi la medic!
Numai un examen medical (electrocardiograma) îti poate arata cu certitudine daca ai o problema cardiaca. Simptomul care ar trebui sa te trimita la medic este durerea în piept care apare sau dispare ori este de lunga durata. In cazul în care medicul îti confirma ca nu ai probleme cardiace, este foarte putin probabil ca durerea pe care o resimti în piept sa fie semnul unei astfel de boli.
Cum le deosebesti?
Durerea
Atac de panica: durerea este „ascutita” si localizata în zona inimii. Daca inspiri si expiri puternic, durerea creste în intensitate. La fel si daca apesi cu mana în zona pieptului. In mod normal, durerea dispare în maximum zece minute.
Atac de cord: durerea, daca exista, este resimtita ca o apasare. Este localizata în mijlocul pieptului si se poate extinde spre mana stanga, gat si spate. Durerea nu creste în intensitate daca respiri sau daca apesi cu mana pe piept. Dureaza mai mult de zece minute.
Furnicaturile
Atac de panica: furnicaturile sunt resimtite în tot corpul.
Atac de cord: furnicaturile afecteaza bratul stang.
Vomitatul
Atac de panica: poate aparea senzatia de greata si, foarte rar, senzatia de voma.
Atac de cord: senzatia de voma este unul din simptome.
Respiratia
Atac de panica: respiratia rapida sau profunda precede majoritatea atacurilor de panica.
Atac de cord: poti avea senzatia ca nu ai aer, însa respiratia nu se intensifica. Daca te panichezi însa, vei începe sa respiri repede. Dar acesta este un simptom al panicii, nu al atacului de cord.
Bine de stiut!
Bolile de inima nu cauzeaza atacuri de panica, dar nici atacurile de panica nu cauzeaza boli de inima.

Adauga un comentariu