Actualitate

Care este explicaţia lui Valer Dorneanu în legătură cu ilegalitatea amenzilor: În starea asta de urgență trebuie respectate drepturile cetățenilor

Publicat: 08 mai 2020
Valer Dorneanu, președintele CCR
Valer Dorneanu, președintele CCR

Președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, a declarat joi seară, la Antena 3, că „și în starea asta de urgență trebuie respectate drepturile cetățenilor”. Mai mult, el a explicat de ce sunt neconstituționale amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare.

„În materie contravențională ca și în materie penală, contravențiile și infracțiunile trebuie să fie definite explicit. Ori articolul ăsta 28 pe care noi l-am declarat neconstituțional zice așa: „ încălcarea prevederilor articolului nouă se pedepsește după cum urmează”… Hai să definim articolul 9. În articolul 9 se spun niște lucruri generale, nu se spune nimic concret de unde să deduci care este contravenția, cum se sancționează, de aici și modul diferit de aplicare a amenzilor de către cei în drept”, a spus Valer Dorneanu, în direct la Sinteza zilei.

„Curtea a constatat că prevederile art.28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară, nu întrunesc exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate şi sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum şi principiul restrângerii proporţionale a exerciţiului drepturilor şi libertăţilor fundamentale, prevăzut de art.53 alin.(2) din Constituţie”, se arată în decizia CCR.

Comentarii
  • Da prostule. De drepturile omului este vorba!!! Dreptul la sanatate, dreptul de a fi protejat de cei care incalca legea. Oamenii de rand corecti si cuminti nu trebuie sa sufere sau sa fie afectati, sa fie supusi riscurilor de cei care incalca legea! dar in fapt si asa increderea in justitie este ZERO! Zeci de clanuri, proxeneti, traficanti de droguri , evazionisti, etc etc nepedepsiti de lege, sau pedepse infirme in raport cu ceea ce au facut! Incredere ZERO in justitie!

  • Da dl.Dorneanu cand o sa am dreptul sa nu fiu infectat de orice golan care incalca legea cand o sa am dreptul sa nu vad indivizi de genul tau si a altora din aceea institutie cand o sa muncesti pt. bani din pensie nu sa te bazezi pe legi fecute de TRADATORII DIN PARLAMENRUL ROMANIEI atunci vom fi o tara NORMALA. RUSINE NU NICI ASTA NU AVETI.

Adauga un comentariu