National

Care este înlocuitorul pentru carne? 5 alimente la care nu te-ai fi gândit

Publicat: 14 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care este înlocuitorul pentru carne 5 alimente la care nu te-ai fi gândit
Carnea, un aliment consumat frecvent. Cum poți renunța la proteina animală?

Se ştie din bătrâni ca un organism sănătos este doar în momentul în care consumi absolut de toate, iar nutritonistii afirma că o dietă sănătoasă este cea în care sunt combinate în mod echilibrate vitaminele şi mineralele din legume şi fructe cu proteinele şi fibrele din carne.

Aşadar, conform specialiştilor, o dietă fără carne poate deveni riscantă pentru sănătatea noastră, însă proteinele din carne pot fi înlocuite şi cu o serie de fructe sau legume.

Rolul proteinelor în organism

Potrivit medicilor, proteinele joacă un rol extrem de important în organismul uman. Se afla în mușchi, piele și organe, şi sunt necesare multitudinii de reacții biochimice ce au loc în corp.

Pentru a avea un organism puternic care face faţa tuturor virusurilor avem nevoie de ele în alimentația de zi cu zi. Nevoia zilnică este datorată de faptul că organismul nu le stochează.

„Proteinele de origine animală din cărnuri, ouă, lactate sunt cele mai bune pentru că ele conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali, pe care care organismul nu îi poate produce de la sine. Proteinele vegetale din semințe, cereale, legume conţin doar 8 aminoacizi, cu excepţia proteinei extrase din soia, care îi are pe toți cei 9”, conform specialiştilor nutriţionişti.

Care sunt înlocuitorii pentru carne

Astfel, dacă aveţi în plan să reduceţi sau să renunţaţi temporar sau definitiv la consumul de carne, având la bază o serie de motive personale (probleme de greutate, post, alergii, etc.), prezentăm cinci alimentare la care nu te-ai fi gândit că pot înlocui carnea.

Acestea sunt bogate în substanţe nutritive care pot fi consumate după preferinţa. Alimentele sunt jackfruit, boabele de lupin, seitanul, spirulina, tempehul, dar și nucile, semințele, ciupercile și leguminoasele. Însă, noi ne oprim asupra a cinci exemple care nu sunt folosite frecvent în bucătăriile gospodinelor din România.

Jackfruit, un fruct cu multiple beneficii

Deşi este un fruct, acesta poate înlocui proteina din carne cu succes. Secretul suprem este ca fructul are gust de carne în momentul în care este gătit. Este cunoscut după beneficiile pe care le are pentru sănătate. Acesta poate fi consumat necopt, copt, crud sau gătit. Seminţele jackfruit-ului sunt atât de hrănitoare datorită aportului mare de fier, potasiu, calciu, vitamina C şi proteine.

Dacă doreşti să-l mănânci crud are gust de ananas şi pară. Iar gătit, poţi fi surprins, are gust a friptura de porc. Acesta mai este folosit în chipsuri, îngheţate, salate, burgeri şi pe grătar având un preţ de pornire de 15 lei/ cutie.

Lupinul, floare spectaculoasă de vară

Deşi l-am văzut de nenumărate ori în gradinele multor persoane, nu ştim că acesta se poate consuma. Lupinul este o floare spectaculoasă de vară. Are rădăcini extrem de lungi, făcând pare din aceeaşi familie cu mazărea.

Florile lupinului pot fi albe, roz, galben, albastre, violet sau alte variante. Boabele de lupin, seminţele consumate pot aduce un important aport de energie.

De asemenea, ele mai pot fi comparate cu soia. Cercetătorii din cadrul Institutului Fraunhofer din Freising, Germania, susţin că au înlocuit laptele şi carnea cu seminţele de lupin. Pot fi folosite cu un succes în salate hrănitoare, mai ales vara. Acestea se găsesc cu uşurinţă în supermarket-uri la un preţ de 12 lei/ punga.

Seitanul, înlocuitor special pentru carne

Seitanul este considerat un super aliment care prezintă proteine, obţinute din gluten regăsit în grâu. Acesta se poate folosi la gătit mai ales în perioadele de post.

Alternativa vegetariană pentru carne este săracă în calorii şi se prepară doar în două ingrediente: faină cu conţinut mare de gluten şi apă. Singurul secret este acela că trebuie să îndepărtezi amidonul prin spălare.

Acesta se poate folosi în tocănite, paste, supe, sandwich-uri sau folosit ca sos. Acesta se găseşte sub formă de pudra instant sau în conserve la un preţ de 13 lei/ punguţa.

Spirulina

Deşi poate înlocui carnea, spirulina ca să fie o proteină completă trebuie consumată împreună cu nuci, seminţe sau cereale cum ar fi fulgii de ovăz.

Aceasta conţine o gamă vastă de minerale, vitamina B şi compuşi antioxidanţi. Spirulina este benefică pentru sistemul circulator, dar şi pentru sistemul digestiv şi ficat.

Înlocuitorul cărnii poate fi utilizat în smoothie-uri, budinci sau supe creme. Preţul acesteia variază în funcţie de brand şi porneşte de la 25 lei/ punguţa.

Tempehul

Tempehul, deşi are un nume auzit mai rar, acesta este cu desăvârşire un aliment ce înlocuieşte foarte bine carnea. Acesta este un ameste din soia boabe care are un gust de mix de seminţe.

Tempehul poate fi gătit, însă pentru a-l consuma trebuie să stea la foc cel puţin 20 de minute. Acesta este utilizat în principal în sandwich-uri.

Preţul unui borcan de tempeh porneşte de la 20 lei şi poate fi găsit în orice hypermarket din România.

Adauga un comentariu