Magazin

Care este legatura dintre calitatea somnului si bolile de inima

Publicat: 06 feb. 2014
1

Atunci cand calitatea somnului nu este buna, inima are de suferit, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din California, relateaza Passionsante.

Sindromul de apnee obstructiva in somn (SAOS) afecteaza calitatea vietii, unele semne fiind evidente, altele mai putin. Apneele afecteaza calitatea somnului, lucru care se traduce prin somnolenta in timpul zilei, asociata uneori cu iritabilitate, scadere a libidoului si simptome depresive.

Citeste si 6 motive ca sa dormi minimum 7 ore pe noapte

Apneea de somn este o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului. Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de circa 10 secunde.

Studiul arata ca ca este tulburata si reglarea sistemului nervos autonom – sau sistemul neuro-vegetativ. Aceste mecanisme gestioneaza functii automate cum ar fi controlul muschilor digestivi si cardiaci.

In cadrul studiului, cercetatorii au apelat la un grup de adulti, barbati si femei, pe care i-au supus unor teste fizice destinate sa evalueze raspunsurile autonome ale organismului, indeosebi in ceea ce priveste frecventa cardiaca. Jumatate din participanti erau diagnosticati (recent) cu SAOS, iar cealalta jumatate, nu.

Citeste si Ce trebuie sa mananci inainte de culcare ca sa ai un somn odihnitor

Rezultatele studiului au aratat ca apneele in somn compromit semnificativ capacitatea de adaptare a frecventei cardiace, cu o probabilitate crescuta de a face, cu timpul, o boala de inima.

”Observam un impact extrem de negativ al apneei in somn la barbati, dar si mai sever la femei”, afirma unul din autorii studiului.

Citeste si Semne ca moartea este aproape – cum sa actionam

Efectele obisnuite ale apneelor sunt mai discrete la femei sau ele se plang mai putin, ceea ce nu usureaza deloc diagnosticul, adauga el.

Sursa: b1.ro

Adauga un comentariu