Magazin

Care este legatura dintre somn si fertilitatea masculina

Publicat: 26 apr. 2013
1

Oamenii de stiinta danezi au descoperit o legatura directa intre calitatea somnului si numerosi indici ai fertilitatii masculine.

Cercetatorii de la University of Southern Denmark au aratat ca barbatii privati de somn au un nivel al testosteronului mult mai mic si o cantitate redusa de sperma. In plus, in cazul lor se poate observa cu ochiul liber ca testiculele sunt mai mici, relateaza Medical Daily.

Pana acum, problemele in ceea ce priveste fertilitatea erau puse pe seama dietei precare si a stilului de viata sedentar. Se pare, insa, ca si odihna este un factor hotarator, dupa cum a aratat studiul realizat pe 1.000 de barbati, subiecti aflati la sfarsitul adolescentei sau tineri care nu au implinit 30 de ani.

S-a observat ca cei care sufereau de insomnie, cei care adormeau tarziu sau al caror somn era fragmentat, trezindu-se des, aveau si o cantitate de sperma mai mica, in medie, cu 29%. In plus, spermatozoizii lor prezentau diformitati, iar testiculele erau mai mici decat in cazul celorlalti.

Totusi, descoperirile anterioare raman in picioare, pentru ca s-a dovedit ca somnul insuficient era in stransa legatura si cu alti factori, legati de o viata dezorganizata in general, aceasta incluzand dieta precara, kilogramele in plus, consumul de alcool, fumatul etc., dupa cum se mentioneaza intr-un raport publicat de jurnalul American Journal of Epidemiology.

Adauga un comentariu