Lifestyle

Care este ritmul cardiac normal și ce trebuie făcut dacă al tău nu corespunde

Publicat: 28 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care este ritmul cardiac normal și ce trebuie făcut dacă al tău nu corespunde
Ritmul cardiac normal, în repaus, este între 60 și 100 de bătăi pe minut

Când inima bate mai repede decât o anumită valoare, riscul de moarte prematură se dublează. Din latină cuvântul pulsus este tradus prin „lovitură”, „împingere”. Puls este o măsură a bătăilor inimii într-un minut. Uneori se folosește un alt termen – ritmul cardiac (HR).

De ce să-ți măsoare pulsul

Pulsul este un parametru important care vă permite să evaluați starea sistemului cardiovascular și a corpului în ansamblu. Arată dacă inima ta se confruntă cu furnizarea completă de oxigen și nutrienți a organelor și țesuturilor interne.

Dacă inima ta bate normal, fără grabă, pompând sângele uniform, atunci corpul tău se simte grozav. Dacă ritmul cardiac crește, acest lucru indică faptul că organele nu au suficientă nutriție și respirație, iar inima trebuie să se munceasca mai pentru a le oferi sânge. Această afecțiune se numește tahicardie. Pulsul prea rar, la rândul său, poate fi un semn că inima este „obosită” și nu poate alimenta corpul cu cantitatea necesară de sânge. În acest caz, vorbesc despre bradicardie.

Care este ritmul cardiac

Norma are o gamă destul de largă. Acest lucru se datorează caracteristicilor individuale ale fiecărei persoane, vârstei, greutății, înălțimii sale, capacității fizice.

Ritmul cardiac normal în repaus este în următoarele intervale:

Vârstă Bătăi pe minut
Nou-născuți (până la o lună) 70-190
Copii de la o lună la un an 80-160
Copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani 80-130
Copii cu vârsta de 3-4 ani 80-120
Copii în vârstă de 5-6 ani 75-115
Copii în vârstă de 7-9 ani 70-110
Toți cei peste 10 ani 60-100
Sportivi bine pregătiți 40-60

Dacă ritmul cardiac este în intervalul indicat, totul este în ordine (cu unele nuanțe, dar mai multe despre ele mai jos). Dar dacă ritmul cardiac depășește limita superioară sau inferioară, acesta este un simptom alarmant.

De ce pulsul poate fi mai mic sau mai mare decât în ​​mod normal

În sine, o scădere temporară sau o creștere a ritmului cardiac este normală. O inimă sănătoasă nu bate cu regularitatea. Accelerează și încetinește pentru a satisface cererea de oxigen în schimbare a corpului.

Atât tahicardia (bătăile inimii mai rapide de 100 de bătăi pe minut pentru un adult), cât și bradicardia (mai rar 60 de bătăi) pot fi un fenomen fiziologic complet natural. De exemplu, ritmul cardiac crește în timpul sportului. Pe de altă parte, la persoanele active obișnuite cu activitatea fizică, ritmul cardiac în repaus este adesea redus – uneori până la 40 de bătăi pe minut. Acest lucru se datorează faptului că mușchiul inimii la sportivi este, de asemenea, dezvoltat, nu trebuie să se munceasca mai mult pentru a menține un ritm constant.

Ce trebuie să faceți dacă ritmul cardiac este sub sau peste normal

Dacă vedeți astfel de situații în mod constant, consultați un terapeut. Aceste simptome pot fi un semn de tulburări cardiovasculare sau alte afecțiuni medicale, cum ar fi anemie, hiper- sau hipotiroidism, reumatism, lupus .

Această recomandare devine obligatorie dacă astfel de creșteri ale ritmului cardiac sunt însoțite de slăbiciune și amețeli.

Când să suni o ambulanță

Formați imediat 112 dacă ritmul cardiac scade sau crește peste normal și această situație este însoțită de următoarele simptome:

  • dificultăți de respirație;
  • amețeli, slăbiciune, amețeli;
  • dureri toracice care durează mai mult de câteva minute.

Care puls în limitele normale este considerat ideal și care este periculos

În ciuda faptului că limita superioară a ritmului cardiac normal atinge 100 de bătăi pe minut, există unele nuanțe.

Deci, într-un singur studiu , care a inclus bărbații de vârstă mijlocie (50 de ani și mai în vârstă), a rezultat următoarele. Bărbații a căror frecvență cardiacă în repaus a atins 75 de bătăi pe minut sau mai mare au avut de două ori riscul de deces prematur din orice cauză decât colegii lor care au avut o frecvență cardiacă mai mică.

La femeile de vârstă mijlocie (după menopauză), situația este similară. Cei dintre care al căror puls depășea 76 de bătăi pe minut în repaus aveau  riscul cu 26% mai mare de a avea un atac de cord decât femeile cu o frecvență cardiacă mai mică de 62.

Adauga un comentariu