Actualitate

Care este tara din Europa unde s-a descoperit gaz si petrol in mare, iar toti cetatenii sunt milionari. In Romania gazele sunt exploatate de straini

Publicat: 13 iul. 2018

Exista in Europa o tara in care toti cetatenii sunt milionari, dupa ce s-a descoperit gaz si petrol in mare, asa cum Romania a descoperit gaze in Marea Neagra.

In 1969 a fost descoperit petrol la Ekofisk, in Marea Nordului, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de coasta norvegiana. Constienti ca resursele se vor termina la un moment dat, conducatorii Norvegiei au infiintat in 1990 un fond in care toti cei peste 5 milioane de cetateni sunt actionari. Valoarea fondului depaseste in prezent peste 600 de miliarde de euro. Asta inseamna ca fiecarui norvegian ii revine peste un milion de coroane. Totusi, oamenii nu se pot atinge de bani, care sunt gestionati de Banca Centrala. Ei sunt destinati bunastarii generatiilor viitoare. Norvegia detine aproape 1% din totalul actiunilor la nivel mondial. Populatia Norvegiei a votat de doua ori impotriva aderarii la UE in cadrul unor referendumuri organizate in 1972 si 1994.

Romania a descoperit gaz in Marea Neagra. Statul a preferat, din ratiuni diferite, sa concesioneze perimetrele ce urmeaza a fi exploatate unor companii. 

Black Sea Oil & Gas (BSOG), detinuta integral de Carlyle International Energy Partners, este o companie independenta de petrol si gaze cu sediul in Romania care desfasoara operatiuni de explorare, dezvoltare si exploatare a resurselor conventionale de titei si gaze naturale. Portofoliul companiei este alcatuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apa de Mica Adancime si XIII Pelican, situate in platforma continentala a Marii Negre, la care BSOG detine o participatie de 65% si calitatea de operator.

Statul isi pastreaza prerogativele privind legiferarea si reglementarea in domeniu, atributii importante, dar care sunt diferite de exploatarea efectiva a gazelor naturale din Marea Neagra.

Cel mai responsabil gest politic ar fi sa se promoveze o lege care sa prevada ca toti banii obtinuti de stat ca urmare a exploatarii din zona offshore sa fie stransi, separat de buget, intr-un fond de investitii. Macar in felul acesta sa stim ca ramane ceva si generatiilor viitoare din exploatarile de hidrocarburi din Marea Neagra.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu