Boli si tratamente

Care pot fi complicatiile aterosclerozei?

Publicat: 08 nov. 2017
7

Ateroscleroza poate debuta intre 20 si 30 de ani, se agraveaza progresiv, pentru a deveni, practic, constanta la 50 de ani si ca majoritatea oamenilor decedati dupa 70 de ani au leziuni arteriale foarte avansate. 

Patologie care afecteaza toate arterele, ateroscleroza, este asimptomatica mult timp. Primele manifestari clinice apar cand placa a crescut suficient cat sa modifice curgerea normala a sangelui. Persoanele cu factori de risc (fumat, hipercolesterolemie, obezitate) pot avea arterele obstruate in proportie de 50%, fara a avea nici un simptom. Manifestarile clinice apar cand lumenul arterial este ingustat in proportie de peste 70%. Printre consecintele aterosclerozei se numara infacrtul miocardic acut, acidentul vascular cerebral ischemic, arteriopatia obliteranta a memebrelor inferioare.

Cand depozitele de grasimi de pe peretii vaselor cresc semnificativ, incep sa se manifeste complicatiile aterosclerozei: 

  • Accidentul vascular cerebral ischemic (AVC) – din placutele de aterom se pot desprinde mici fragmente. In jurul lor, se formeaza cheaguri de sange (trombi), care ajung prin intermediul circulatiei la nivelul creierului, blocand vasele de sange care alimenteaza cu oxigen creierul. In functie de dimensiunea zonei cerebrale afectate, apare paralizia, de obicei doar a unei jumatati a corpului (hemipareza).
  • Boala cardiaca ischemica este consecinta ingustarii prin ateroscleroza a arterelor coronare care perfuzeaza inima, cu aparitia durerilor de tip angina pectorala si, in timp, a fenomenelor de insuficienta cardiaca. Daca placutele de aterom din arterele coronare se rup, pacientul face infarct.
  • Boala arteriala periferica este cauzata de ateroscleroza arterelor care iriga membrele inferioare si se manifesta cu dureri la nivelul picioarelor, initial declansate in timpul mersului, ulterior si in repaus. Dupa ani de evolutie, se poate ajunge chiar la amputarea picioarelor cu gangrena.
  • Hipertensiunea arteriala si insuficienta renala.
Adauga un comentariu