Vocea farmacistului

Care sunt beneficiile pentru sanatate ale zincului?

Publicat: 19 nov. 2018
25

Zincul este un oligoelement necesar pentru un sistem imunitar sanatos, lipsa sa facand o persoana mai susceptibila la boli. Acest mineral indeplineste o serie de functii in corpul uman – intre care sinteza corecta a ADN-ului, vindecarea ranilor si ajuta la stimularea activitatii a cel putin 100 de enzime diferite. Deficitul de zinc poate sa apara daca nu exista un consum suficient din dieta sau suplimente. Iata cateva dintre beneficiile zincului:

1. Reglarea functiei imune. Organismul uman are nevoie de zinc pentru a activa limfocitele T (celulele T), care ajuta organismul in doua moduri: controlul si reglarea raspunsurilor imune; atacarea celulelor infectate sau canceroase. Deficitul de zinc poate afecta sever functia sistemului imunitar. Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica, "persoanele cu deficit de zinc au un risc ridicat de infectii cu o varietate de agenti patogeni". 2. Reducerea diareei. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, diareea ucide 1,6 milioane de copii sub 5 ani in fiecare an. Tabletele de zinc pot ajuta la reducerea diareei. Un studiu PLoS Medicine, care "a urmat o campanie nationala de sanatate publica privind cresterea utilizarii zincului pentru diareea copilariei in Bangladesh", a confirmat ca un tratament de 10 zile cu comprimate de zinc este eficace in tratarea diareei si, de asemenea, ajuta la prevenirea viitoarelor crize ale afectiunii.

3. Efectele zincului asupra invatarii si memoriei. Cercetarile efectuate la Universitatea din Toronto si publicate in jurnalul Neuron au sugerat ca zincul joaca un rol crucial in reglarea modului in care neuronii comunica unul cu altul, influentand modul in care se formeaza amintirile si modul in care invatam. 4. Zincul si racelile. Zincul poate scurta durata racelilor comune cu pana la 40%, se arata intr-un studiu publicat in Journal of Medicine Respiratory Open. In plus, o revizuire Cochrane a concluzionat ca administrarea de zinc  (pastile sau sirop) este benefica in reducerea duratei si severitatii racelii comune la persoanele sanatoase, atunci cand este luat in 24 de ore de la debutul simptomelor. 5. Rolul zincului in vindecarea ranilor. Zincul joaca un rol important in mentinerea integritatii si structurii pielii. Pacientii care sufera de rani cronice sau ulcere au adesea niveluri scazute de zinc seric. Zincul este adesea utilizat in cremele de piele pentru tratarea eruptiilor cutanate sau a altor iritatii ale pielii. Un studiu suedez care a analizat importanta zincului in vindecarea ranilor a concluzionat ca "zincul local poate stimula vindecarea ulcerului piciorului prin ameliorarea reepitelizarii, scaderea inflamatiei si a cresterii bacteriene. Cand zincul este aplicat pe rani, nu numai ca corecteaza un deficit local de zinc, dar actioneaza farmacologic." Cu toate acestea, cercetarea nu a demonstrat ca utilizarea constanta a sulfatului de zinc la pacientii cu rani cronice sau ulcere este eficienta in imbunatatirea ratei de vindecare.

6. Zincul si riscul scazut de boala cronica legata de varsta. Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea de Stat din Oregon a constatat ca imbunatatirea nivelului de zinc prin dieta si suplimentarea poate reduce riscul bolilor inflamatorii. Deficienta a fost legata de cresterea inflamatiei in bolile cronice si declansarea unor noi procese inflamatorii. 7. Previne degenerarea maculara legata de varsta. Zincul previne afectarea celulara a retinei, care ajuta la intarzierea progresiei degenerarii maculare si a pierderii vederii, potrivit unui studiu publicat in Arhivele oftalmologiei. 8. Imbunatatirea fertilitatii. Mai multe studii au asociat deficitul de zinc cu o calitate scazuta a spermei. De exemplu, un studiu a aratat ca subiectii au avut un numar mai mare de spermatozoizi dupa administrarea de sulfat de zinc si suplimente de acid folic. Intr-un alt studiu, cercetatorii au concluzionat ca aportul de zinc scazut poate fi un factor de risc pentru calitatea scazuta a spermei si a infertilitatii masculine.

9.  Alte beneficii ale zincului. Zincul poate fi, de asemenea, eficient pentru tratamentul: acneei – un studiu, publicat in JAMA, a aratat rezultate promitatoare ale sulfatului de zinc pentru tratamentul acneei; tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD); osteoporozei; previne si trateaza pneumonia.

Adauga un comentariu