Cancan ultimă oră

Care sunt beneficiile unui an sabatic?

Publicat: 24 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care sunt beneficiile unui an sabatic

Dacă acest context delicat ți-a oferit suficiente motive de introspecție, în care ți-ai regândit viitorul și prioritățile, e bine să pui pe hârtie ceea ce vrei și la ce ești dispus să renunți pentru a-ți concretiza dorințele.

Ai putea chiar să te gândești la un an sabatic sau măcar la o perioadă în care să iei o pauză de la ceea ce faci zi de zi, inclusiv în ceea ce privește jobul. Practică des întâlnită în Occident, anul sabatic e la origine o sărbătoare religioasă arhaică în care oamenii erau deprinși să acorde timp de odihnă atât pământului pe care-l munceau, cât și vieții lor. Acest model a suportat o adaptare laică în lumea de astăzi, iar tot mai multe persoane au început la un moment dat să spună „stop” activităților de zi cu zi și să se dedice pasiunilor lor.

Mai mult decât atât, organizațiile, multinaționalele și companiile din străinătate chiar au început să ofere concediu sabatic celor mai merituoși și eficienți angajați, adică liber de la muncă pe o perioadă de şase luni sau un an, cu scopul ca aceștia să-și reîncarce bateriile și să revină în forță apoi la locul de muncă. În România, acest model este implementat timid doar de către un sector al companiilor cu capital străin, iar de foarte multe ori angajatorii se dovedesc inflexibili.

Dacă ești însă decis să iei o pauză și să te dedici unei pasiuni, nu aștepta să apară momentul potrivit, ci asumă-ți riscurile și fă pasul decisiv.

În acest articol venim cu câteva imbolduri și-ți prezentăm o serie de avantaje ale unei astfel de pauze, precum și câteva ponturi pentru a gestiona cât mai bine această schimbare majoră în viața ta.

Nu există un moment „potrivit”

E drept, dacă îți dorești să devii blogger de călătorii sau să faci vloguri din cele mai exotice locuri de pe pământ, nu e tocmai o perioadă prolifică acestor activități. Însă, dacă vrei să devii trainer de yoga, expert în caligrafie, make-up artist sau să scrii în sfârșit cartea de povești pe care o visai de când erai copil, atunci nu aștepta ca toate astrele să se alinieze în favoarea ta, ci ia deciziile tu, perfect asumat și independent de alți factori. Primul pas este să scrii cerere de demisie, mai ales dacă actualul loc de muncă nu te împlinește în niciun fel. Nu te preocupa că nu vei găsi un alt job după perioada sabatică, mai ales că există șanse să transformi un hobby într-o sursă de venit.

Acceptă că nu poți fi expert din prima lună

S-ar putea să fii dezamăgit, chiar dacă pornești cu o doză de entuziasm mare, că lucrurile nu-ți ies din prima ca la carte. De exemplu, poate credeai că după ce vei absolvi un curs de make-up, vei fi capabil să transformi orice femeie într-o divă, însă pozele realizate „after work” ți-au demonstrat că nu e deloc așa. Cheia succesului este perseverența, nu renunța la primul eșec, ci încearcă să construiești ceea ce ai început. Nu e niciodată prea târziu să înveți și e necesar să accepți că în jurul tău există experți de la care poți deprinde cunoștințele și abilitățile necesare pentru a excela, în timp, într-un domeniu.

Nu uita că orice schimbare presupune ieșirea dintr-o zonă de confort, însă împlinirea de a face ceea ce îți place cu adevărat va fi de neegalat și te va ajuta să mergi mai departe sau să închei anul sabatic cu brio.

Adauga un comentariu