Sfatul medicului

Care sunt cauzele anorexiei la adolescente

Publicat: 06 ian. 2015
Un fapt cu adevarat ingrijorator este ca aceste tulburari de alimentatie au fost cauza multor decese, in special anorexia, a carei rata de mortalitate este de aproape 20%. Adolescentele anorexice isi percep corpul ca fiind mai gras decat in realitate. Ele nu se pot accepta asa cum sunt si asta le face sa tina diete drastice, sa aiba impresia ca oricat de putin ar manca, alimentele le fac sa se ingrase. Prin urmare, le sunt afectate nu numai relatiile cu cei din jur, dar si activitatea zilnica.

Femeile cu anorexie si bulimie raman mai greu insarcinate

Barbatii reprezinta un sfert din persoanele care sufera de anorexie
 

Care sunt cauzele?
Adesea, severitatea cu care parintii isi cresc copiii poate sa le creeze acestora, la adolescenta, probleme psihologice din cauza limitelor impuse in familie. Un alt factor care poate duce la aparitia anorexiei este dorinta de a fi pe placul anturajului. Parerea prietenilor are o importanta foarte mare la varsta adolescentei, iar tinerele traiesc cu senzatia ca daca sunt mai slabe, sunt si mai atragatoare. De aceea, este greu sa accepte ca au o problema de sanatate. In schimb, adolescentele care sufera de bulimie sunt dispuse sa primeasca ajutor din partea unui psihoterapeut. Sunt constiente de faptul ca se confrunta cu o afectiune. Mai mult, se simt vinovate pentru faptul ca nu-si pot stavili pofta de mancare, ba merg pana la a incerca eliminarea alimentelor consumate inainte de a fi digerate prin provocarea starilor de voma.
Parintii pot preveni aceste boli
Ca parinte, poti observa foarte usor daca este ceva in neregula cu modul in care se hraneste copilul tau. Cele mai frecvente semne ale anorexiei sunt scaderea exagerata in greutate, privarea de mancare sau taierea in bucati mici a alimentelor si aparitia senzatiei ca a mancat foarte mult. O tanara bulimica ar trebui sa te ingrijoreze imediat ce vezi ca dupa ce a mancat cu pofta, se straduieste sa elimine alimentele prin inducerea vomei sau prin folosirea laxativelor. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a evita ca fiica ta sa riste complicatii din cauza vreuneia dintre aceste doua afectiuni!
– Intareste-i increderea de sine.
– Creeaza-i o parere buna despre felul in care arata pentru a nu se lasa influentata de parerile celorlalti.
– Daca vrea sa tina o dieta, stabiliti impreuna ce va manca si urmareste daca o respecta intocmai.
– Acorda o atentie sporita asupra alimentatiei ei pentru a evita excesele de orice fel.
– Mancati impreuna si nu-ti lasa copiii sa ia masa pe fuga in fata televizorului sau a calculatorului.
– Daca apar semne ale vreuneia dintre aceste boli, mergeti impreuna la un psihoterapeut si nu inceta sa-i arati cat de mult o iubesti asa cum e.
– Pe parcursul tratamentului, ajut-o sa constientizeze semnele bolii.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit