Actualitate

Care sunt cele mai frecvente cauze ale colesterolului crescut. Ce simptome ar trebui să-ţi dea de gândit

Publicat: 24 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care sunt cele mai frecvente cauze ale colesterolului crescut. Ce simptome ar trebui să-ţi dea de gândit
Conform statisticilor, aproape jumătate dintre români se confruntă cu nivelul crescut al colesterolului

Hipercolesterolemia este un factor de risc cardiovascular, așadar ar trebui să cunoaștem principalele cauze ale colesterolului crescut. Nivelul ridicat al colesterolului în sânge apare deseori în combinație cu un nivel ridicat de trigliceride (dislipidemie). Iar prin aceasta, deseori se ajunge la ateroscleroză, adică depunerea pe pereții vaselor de sânge. Astfel, se îngustează arterele, ceea ce poate cauza infarct de miocard sau accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, colesterolul are funcții importante în corp. Cea mai mare cantitate zilnică de colesterol este sintetizată la nivelul ficatului. Colesterolul se găsește în membranele tuturor celulelor corpului, asigurând buna funcționare a acestora. Apoi, ajută la formarea vitaminei D3 (implicată în sistemul osos), sub acțiunea razelor solare.

Este precursorul hormonilor steroizi (testosteron, progesteron, cortizol, aldosteron) cu funcții importante în organism. De asemenea, ajută la producerea bilei care are rol în digestia și absorbția grăsimilor. Asigură funcționarea optimă a sistemului imunitar. Se găsește în creier și ajută la transmiterea informației între neuroni. Totuși, colesterolul este de două feluri: LDL sau colesterolul „rău” și HDL sau colesterolul „bun”. Practic, colesterolul HDL curăță vasele de sânge de grăsimile nesănătoase.

Cele mai frecvente cauze ale colesterolului crescut

Conform statisticilor, aproape jumătate dintre români se confruntă cu nivelul crescut al colesterolului. Din păcate, nivelul crescut al colesterolului nu dă niciodată simptome timpurii, ci doar atunci când se formează plăcile de aterom pe vasele de sânge. Așadar, destul de târziu, când inima este deja în pericol.

Totuși, există mai multe cauze care contribuie la creşterea nivelului colesterolului. Dintre acestea amintim:

  • regimul bogat în grăsimi de origine animală şi grăsimi trans;
  • obezitatea (indicele de masă corporală peste 30 creşte riscul de ateroscleroză);
  • circumferinţa mare a taliei;
  • sedentarismul;
  • fumatul;
  • diabetul;
  • hipotiroidismul;
  • vârsta (după 50 de ani colesterolul tinde să se acumuleze excesiv în sânge);
  • sexul (femeile aflate la menopauză tind să acumuleze mai uşor colesterol în organism);
  • istoricul familial (această problemă se poate moșteni de la părinţi).

Complicaţii care apar dacă nu ţii sub control nivelul colesterolului

Fără o modificare a stilului de viaţă şi urmarea tratamentului recomandat de medic, colesterolul crescut poate cauza probleme de sănătate grave. Iar ateroscleroza este una dintre ele și duce la boli cardiovasculare, accident vascular şi infarct!

Din fericire putem apela la un tratament natural pentru reducerea colesterolului. Așadar, vorbim în primul rând de schimbarea stilului de viaţă. Acesta presupune o alimentaţie sănătoasă, mişcare, menţinerea unei greutăţi normale și renunţarea la fumat. Totodată, există câteva remedii la care poţi apela pentru a ţine sub control nivelul colesterolului.

Și amintim aici consumul de orz, seminţe şi tărâţe de psyllium, care pot regla valorile colesterolului. Cu toate acestea, este indicat să ceri şi opinia medicului înainte de a urma orice tratament naturist!

Așadar, dacă știi care sunt cele mai frecvente cauze ale colesterolului crescut, îți va fi mult mai ușor să ții sub control modificarea nivelului acestuia.

Adauga un comentariu