Actualitate

Care sunt cele mai frecvente infractiuni in Iasi. Vezi bilantul politistilor

Publicat: 19 nov. 2013
1
In urma analizei situatiei operative pe raza judetului Iasi pe primele zece luni ale anului 2013, cu privire la evolutia situatiei indicatorilor statistici, reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi au constatat mai multe aspecte pozitive. Astfel, trendul infractiunilor sesizate de cetateni este descrescator: scad infractiunile sesizate cu 464 (- 5.98%) si cu 6 procente infractiunile judiciare.
Numarul infractiunilor flagrante sesizate a crescut cu 23.75%, ca urmare a intensificarii actiunilor pe raza intregului judet si au scazut infractiunile de mare violenta, cu 11 procente infractiunile de omor si cu 89% infractiunile de lovituri cauzatoare de moarte, iar infractiunile de medie violenta cu 19% (-602).
Infractiunile de medie violenta au scazut cu 34 procente vatamarile corporale si cu 19 procente infractiunile de lovire sau alte violente. S-a inregistrat o scadere a numarului de furturi din societati comerciale, prin efractie cu 24% si a celor de animale cu 19%. Totodata, a scazut numarul de furturi din locuinta cu 11% si a celor din auto cu 16%.
In primele zece luni ale anului 2013,  fata de aceeasi perioada a anului trecut, s-a constatat o scadere a talhariilor stradale cu 11%, fiind depistati si adusi la cercetari, in aceasta perioada 151 de suspecti. Furturile stradale au inregistrat o scadere de 20%, iar trendul acestora in ultimele luni analizate este descrescator. Numarul de dosare penale cu autori necunoscuti solutionate prin identificarea autorilor a crescut cu 15 procente, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Siguranta in scoli si in proximitatea acestora, reprezinta o prioritate pentru politia ieseana, astfel ca in primele zece luni ale anului 2013 s-a inregistrat o scadere cu 11 procente a infractiunilor in unitatile de invatamant si cu 67% a infractiunilor sesizate in zona adiacenta unitatilor de invatamant. Urmare a actiunilor desfasurate de politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, a crescut cu 22 % numarul de fapte privind proprietatea intelectuala.
In ceea ce priveste situatia evenimentelor rutiere pe raza judetului Iasi, s-a constatat o diminuare a riscului rutier prin scaderea cu 7% a numarului de accidente rutiere. In aceasta perioada a scazut cu 25%  numarul de victime din accidentele rutiere care au decedat ca urmare a acestora. Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere au fost: viteza neadaptata la conditiile de drum, traversarea neregulamentara de catre pietoni, neacordare prioritate pietoni.
In cadrul actiunilor rutiere desfasurate au fost aplicate un numar de 88.200 de sanctiuni contraventionale, fiind retinute in vederea suspendarii 4.770 de permise de conducere, si retrase 1.459 certificate de inmatriculare. Au fost intensificate activitatile operative, inregistrandu-se o crestere de 46% a interventiilor rapide la evenimente, au fost organizate 2399 (+26%) actiuni cu efective largite si 18.055 (+12%) controale directe.
Adauga un comentariu