News Flash:

Care sunt conditiile in care romanii isi pot gasi de lucru in Letonia

15 Februarie 2010
960 Vizualizari | 0 Comentarii
• Este mai eficient sa faceti cunostinta cu directorul de personal al companiei si sa îi telefonati pentru a afla mai multe detalii despre procedura de solicitare

Procedura normala de solicitare a locului de munca
începe prin gasirea posturilor vacante adecvate. Se recomanda sa folositi orice mijloace si metode posibile în acest scop – Internetul, presa, relatiile personale (foarte eficiente în Letonia). Nu este garantat ca veti fi invitat la interviu, chiar daca ati trimis CV-uri mai multor companii. Este mai eficient sa faceti cunostinta cu directorul de personal al companiei si sa îi telefonati pentru a afla mai multe detalii despre procedura de solicitare. Scrisoarea de motivatie constituie o componenta foarte importanta a procedurii; aceasta arata experienta, cunostintele si modul de exprimare ale solicitantului. Scrisorile de recomandare, de motivatie si CV-ul au devenit tot mai utilizate în procedurile formale de solicitare a unui loc de munca din Letonia în ultimii ani. Cererea de angajare trebuie sa fie însotita, de obicei, de un CV si de o scrisoare de motivatie. Daca solicitati un loc de munca sezonier sau necalificat, o puteti face prin telefon, deoarece angajatorii preselecteaza candidatii de obicei pe aceasta cale.

Pregatirea interviului

Interviurile si testele concepute pentru a dezvalui însusirile psihologice, trasaturile de caracter sau aptitudinile practice sunt în general folosite în toate companiile. Angajatorii nu acorda atentie exclusiv aspectelor profesionale, ci si calitatilor umane. Tipul de interviu sustinut depinde de functie, activitatea specifica si politica firmei sau de dimensiunile acesteia (companie locala de mici dimensiuni sau companie internationala). De obicei sunt trei intervievatori, inclusiv managerul companiei sau al unui anumit departament si un specialist pentru resurse umane. Daca interviul este formal, întrebarile sunt similare pentru toti candidatii. Angajatorii pot efectua asa-numite "interviuri de test", care pot avea loc prin telefon sau în grup, în scopul identificarii liderilor. Interviurile neconventionale, cum ar fi cele din timpul unei mese, devin tot mai raspandite. Exista diferite legi care interzic orice discriminare pe criterii de rasa, etnie, convingeri religioase si politice, handicap, varsta, sex si orientare sexuala, clasa sociala, limba etc.

Negocierea salariului

Conform legislatiei letone a muncii, contractele de munca protejeaza drepturile angajatilor si angajatorilor doar daca au fost încheiate în scris. Daca un angajat convine verbal anumite conditii de munca cu un angajator, relatia de munca dintre cei doi este guvernata de legile civile, iar angajatul poate pierde drepturile la protectie sociala. Inainte de încheierea unui contract de munca în scris, angajatul si angajatorul discuta toate conditiile de munca: salariul, intervalul de plata al salariului, orele de lucru si orele suplimentare, perioada de proba, beneficiile suplimentare si alte aspecte. Conditiile de lucru pot fi acceptate sau refuzate de lucrator, decizia apartinand acestuia. In mod normal, în Letonia, salariul este platit o data sau de doua ori pe luna. Angajatorul poate solicita angajatului o perioada de proba. Aceasta este prevazuta de obicei în contractul de munca si poate dura între una si trei luni.

Sunt necesare referinte?

In Letonia, scrisorile de recomandare permit candidatului sa îsi gaseasca mai usor un loc de munca, contactele personale constituind o metoda foarte obisnuita si eficienta de gasire a unui post. De asemenea, referintele si scrisorile de recomandare pot constitui o parte a unei proceduri formale de solicitare a unui loc de munca. Acestea pot proveni de la fosti angajatori sau colegi, dar nu de la rude. Daca este necesar, furnizati exemplare ale diplomelor si ale altor certificate de calificari.

Pentru unele posturi sunt obligatorii certificatele de cazier judiciar. Angajatorul este cel care decide daca ofera feedback, dar, de obicei, candidatii pot telefona sau trimite un e-mail angajatorului si solicita feedback sau rezultatul interviului. Materialul a fost pus la dispozitie de catre centrul Europe Direct Iasi, fiind sintetizat dupa manualul "Va vom contacta...", editat de Comisia Europeana, Directia Generala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Egalitatea de Sanse, Unitatea D3.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

letonia pregatirea interviului interviurile neconventionale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2579 (s) | 22 queries | Mysql time :0.146907 (s)