Diete si regimuri

Care sunt efectele secundare ale semințelor de chia?

Publicat: 02 mart. 2021
Semințele de chia pot provoca diaree sau, dimpotrivă, constipație.
Semințele de chia pot provoca diaree sau, dimpotrivă, constipație.

Semințele de chia au calități nutriționale excelente și îmbunătățesc sanatatea în multe feluri. Cu toate acestea, merită să amintim câteva potențiale pericole.

Care sunt efectele secundare ale semințelor de chia?

Pericol gastric al semințelor de chia

Semințele de chia pot provoca diaree sau, dimpotrivă, constipație. Într-adevăr, aceste semințe sunt extrem de bogate în fibre (de aici beneficiile lor), în jur de 35g la 100g. O dietă prea bogată în fibre duce adesea la dificultăți gastrice.

Unele dintre efectele secundare potențiale sunt:

Flatulență;
Constipație;
Diaree;
Disfagie;
Deshidratare.

Feriți-vă de alergii!

Există o alergie la semințele de chia. De cele mai multe ori, persoanele care sunt intolerante la semințele de muștar, semințe de susan sau semințe de in sunt, de asemenea, alergice la cele de chia. Reacțiile sunt deosebit de neplăcute, dar nu neapărat periculoase. Poate fi iritație a pielii, roșeață, lacrimi sau chiar urticarie.

În cele mai severe cazuri de alergie la semințele de chia, este posibil să aveți vărsături, dificultăți de respirație sau umflături ale limbii – dar acest lucru este foarte rar.

Pericol anticoagulant

Persoanele cu hemofilie ar trebui să fie deosebit de atente la consumul de semințe de chia. Într-adevăr, acestea conțin o mulțime de omega 3, un acid gras anticoagulant. În doze mici, nimic grav. Cu toate acestea, dacă consumați multe semințe de chia, riscați sângerări sau chiar hemoragii.

Astfel, oricine ia terapie anticoagulantă (chiar și aspirină) ar trebui să consume semințe de chia cu moderatie. Dacă sunteți expus riscului, consultați mai întâi medicul despre acest lucru.

Semințe de chia și tensiunea arterială

Una dintre principalele virtuți ale semințelor de chia este rolul său hipotensiv, ceea ce înseamnă că va reduce tensiunea arterială. Deci, pentru persoanele cu tensiune arterială mare, aceasta este o calitate. Pe de altă parte, atunci când aveți tensiune arterială scăzută, cel mai bine este să nu consumați semințe de chia. La fel ca în cazul efectului anticoagulant menționat mai sus, consultați întotdeauna medicul și urmați sfaturile acestuia.

Adauga un comentariu